Şu anda Karahallı ilçesi köylerinde araştırma yaparak yeni kitabını hazırlayan Uşak Tanıtım ve Kültür Gönüllüleri Derneği (UTKGD) Başkanı Mehmet Keyvan, https://www.yesilsivasligazetesi.com/ ‘ a Karahallı Düğleği (Kavunu) hakkında ilginç bilgiler verdi.

“Bu kavunu çobanlar almaz”

Keyvan, “Uşak’a özgü olarak Karahallı Düğleği, Cemile Düğleği, Cezik Kavunu ve Çoban Almaz adları ile de anılır. Geçtiğimiz aylarda bu kavun, Karahallı Belediyesinin başvurusu üzerine ‘Karahallı kavunu’ tescil edilerek coğrafi işaret almıştı.

Uşak Tanıtım Gönüllüleri olarak Karahallı kavununun coğrafi işaret almasını çok önemsiyoruz. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Bu da kendine özgü lezzeti ve aromasıyla tanınan Karahallı Kavunu ya da düğleğinin daha da çok tanınmasını ve Pazar payının büyümesini sağlayacaktır diye düşünüyoruz” dedi.

Keyvan, Karahallı Düğleği hakkında da şu bilgileri verdi:

Kavun; kabakgillerden sürüngen gövdeli bitki türü ve bu bitkinin iri meyvesidir. Olgunlaşmamış hali de meyve olarak tüketilir ve bu haldeki meyvesine kelek denir. Bir yıllık otsu bir bitkidir. Sürüngen gövdesi metrelerce uzayabilir. Yaprakları yürek biçiminde iridir. Bir eşeyli ve bir evcikli çiçekleri yaprakların koltukaltından çıkar. Türüne ve çeşidine göre kalın kabuklu iri meyvesinin içi etli, sulu ve bol çekirdeklidir. Anayurdu Orta Asya İran ve Anadolu’dur. Karahallı da yetişen kavun türleri susuz ve kıraç arazide yetişir. Burada yetişen kavunlar su ihtiyacını sadece yağmur suyundan karşılar. Karahallı kavunu irili ufaklı olup kendine has aromatik bir lezzete sahiptir. Şiddetle tavsiye edilir.

Araştırmalarımıza göre; bu kavuna Dumanlı köyünde “Çoban Almaz” ismini vermişler Bence çok mantıklı bir isim. Çobanlar gece kavun tarlasından kavun koparmak isterse bu cinse bakar rengi yeşil olduğu için ermediğini düşünüp almazmış. Bu yüzden Karahallı Düğleğinin bir diğer adı da “Çoban Almaz” olarak kalmış.”

(SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK