TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda tarım ve Orman Bakanlığı 2025 yılı bütçesi görüşülürken söz alan CHP Uşak Milletvekili Ali Karaoba sözlerine 2025 yılı bütçesinin hayırlı uğurlu olmasını dileyerek başladı.
Karaoba, “Ben önce, Sayın Bakana ve bürokratlarına bir teşekkürle başlamak istiyorum. Birçok Bakanlığa soru önergesi veriyoruz hiç cevap verdikleri yok ama sizin bürokratların verdiği cevaplarla ilgili en azından geri dönüşleri var, o açıdan bürokratlarınıza teşekkür ediyorum” dedi.
Karaoba, “Şimdi, Uşak'ta yapılan 1-2 güzel şeyden bahsetmek istiyorum. Yaşasın Buzağılar Gülsün Yüzler Projesi isimli bir proje var ve bu projenin sonucunda hayvanın ilk sütünden kolostrum raf ömrü alınarak uzatılan, kuru hâle getirilen ve 1 kilo 200 kolostrumdan 270 gram toz hâline getirilip buzağı ölüm oranlarını ciddi bir şekilde düşürebilmekte. Bunla ilgili Uşak tarım kolostrum markası için patent başvurusu falan yapılmıştır. Bununla ilgili özel bir destek istiyoruz çünkü bunu çok önemsiyoruz” isteğinde bulundu.
“Ajda Pekkan’ın yaşını TUİK’ sorsak herhalde 40 diyecek”
Konuşmasının bu bölümünde Uşak çiftçisinin yaşadığı sıkıntılara değinene Karaoba, “Şimdi, Türkiye'de son yıllarda sürekli aşağıya doğru giden bir tarım politikası var ve sürekli bir çözüm önerisi de ortada değil ama ben genel problemlerden çok Uşak'la ilgili konuşmak istiyorum. Uşak'taki çiftçimiz, üreticimiz, köylülerimiz isyan etmekten artık yorulmuş durumdalar. Uşak'ın sahip olduğu yaklaşık 2.200 kilometrekarelik alan çiftçi başına düşen metrekare olarak Türkiye'nin birçok ilinden yüksek olmasına rağmen, ürünlerindeki kalite ve verimliliği çok aşağılarda bununla ilgili özel çalışmalar talep ediyoruz. Çörek otu üretiminde Türkiye'de 1'inci sıradayız ama Türkiye'de ilk kurulan şeker fabrikası olmamıza rağmen pancar üretiminde, buğday, mercimek, nohut ve ayçiçeğinde çiftçilerimiz çok mağdur, ürettikleri rakamlara bile satamıyorlar. Bu açıdan önceden fiyat belirlenmesiyle ilgili çalışma şart. Bakın, TARSİM'de yaşanan sorunlar, çiftçilerimizin borçları, yetersiz kamu desteği, vergi ve zamlar ile orman ve tarladaki yangınlar çiftçimizi Uşak'ta daha da mağdur etmiş durumdadır. Çiftçi başına düşen miktar yüksek olmasına rağmen alınan pay çok daha düşük. 2024'te Ulubey İnay'da 350 çiftçimiz TARSİM'e takır takır paralarını ödedi ve kuraklıkla ilgili sizin, ilçe tarımın verdiği bir rapor var burada, resmî rapordur. İlçe tarımın verdiği rapora göre "İnay'da Arpada yüzde 36, buğdayda yüzde 40 kuraklık var." denildi ama her zamanki gibi memurun, çiftçinin, emekçinin parasını çalan TÜİK'in beş yıllık ortalaması alındı ve gelen mesajda diyor ki: "Tazminata esas verim kaybı oluşmadı." Sayın Bakan, tarım il müdürlüklerinize, ilçe müdürlüklerinize güvenmeyeceksek, TÜİK'e güveneceksek, bu çiftçimizin parasını çalacaksak bu çok doğru bir şey değildir. Yani biz Ajda Pekkan'ın yaşını bile şu an TÜİK'e sorsak herhâlde 40 olarak bize verecektir. O açıdan, lütfen ciddiye alın.
2024 yaz aylarında gerçekleşen yangınlarda merkez Yenişehir köyü, Kayaağıl, Karabol, Akbulak, Kıran, Köprübaşı köylerimiz; Ulubey'e bağlı Kışla köyü; Sivaslı'ya bağlı Cinoğlu, Hanoğlu, Erice köylerimiz; Banaz'a bağlı Kuşdemir ve Kızılcaören köylerimizde birçok tarım arazisi ve tarımsal ürün zarar görmüştür. Bölgedeki vatandaşlarımız ve çiftçilerimiz büyük bir maddi ve manevi destek beklemektedirler, yeterince destek aldıklarını düşünmüyoruz” dedi.
“Uşak’a gece görüşlü yangın helikopteri istiyoruz”
Karaoba, Bakan Yumaklı’dan diğer taleplerini de şöyle dile getirdi: “Yine, 2024 yılında ekstrem hava olayları sonucu gerçekleşen doğal afetler sonucu Banaz ilçe merkeziyle birlikte Hatipler, Alaba, Halaçlar ve Banaz köylerinde birçok tarım alanı yanmıştır. Çok sayıda orman bölgemiz yandı ama gece görüşlü helikopterlerin olmaması yangınların büyümesine sebep oldu. Bununla ilgili de acaba tedarik edilecek mi, bunla ilgili neler planlıyorsunuz? Tekrar sormak istiyorum.
Yine, Sivaslı ilçemizin merkezi ve Selçikler, Eldeniz, Cinoğlu, Erice ve Ketenlik köylerimizde birçok çiftçi kardeşimiz emekleriyle ürettiği meyve sebzeler sel ve doludan sonra telef oldular.
“Eşme'de ecrimisil sorunu oldukça büyük”
Bir başka konu Eşme'de ecrimisil sorunu oldukça büyük. Yani burada Eşme'nin tüm köylerine amaçsız ve her ihaleye katılan bir grup olduğuyla ilgili söylemler vardır, bunla ilgili bir araştırmanız var mı? Şaibeli ihalelerin iptali için sizlere ulaştırılan bilgileri titizlikle inceliyor musunuz? Özellikle eşmedeki ecrimisil olayını değerlendirirseniz çok seviniriz.
“Murat Dağı'mıza dokunmayın”
Bu arada veterinerlerimiz atama bekliyor. Bakın, arkadaşlar, sokak hayvanlarıyla ilgili çalışmalarda veterinere ihtiyaç var; il, ilçe müdürlüklerinde çalışan veteriner hekimlerin personel eksikliğine bağlı olarak görevlere yetişmekte zorlanıyorlar. Ciddi bir veteriner açığı var ve boşta olan veterinerlerimiz var, bunlara kadro açılmasını istiyoruz. En önemlisi de su, rica ediyoruz lütfen Murat Dağı'mıza dokunmayın, Murat Dağı'mıza dokunmayın ve Orta Anadolu'nun neredeyse 1/3 suyunu tedarik eden bir yer. Maden ruhsatı verildiği için sürekli mahkemeye veriyoruz, bununla ilgili bir ayrıcalık bekliyoruz.