Karaoba, ret oyu verme gerekçesini; “Yaklaşık 5 milyon gencin KYK kredi borcu varken, 300 binin üzerinde KYK borcundan dolayı icralık olduğu bilinmekteyken faizsiz 150 bin TL krediyle güçlü aile kurulacağı ifadesi aklımızla dalga geçmektir” diye açıkladı.

Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifiyle ilgili TBMM Genel Kurulunda söz alan Karaoba, “Cumhuriyeti ve ülkemizi gençliğe emanet eden bir parti olarak aile ve gençlik gibi önemli kavramların üzerine verilen bu kanun teklifini anlamlı buluyoruz. Ancak 2024-2026 Orta Vadeli Program'da "Bütçenin birlik ilkesinin uygulamasının güçlendirilmesine yönelik özel gelir, fon ve benzeri uygulamalar gözden geçirilecektir." ibaresi ortadayken böylesi önemli bir konuda 5 bakanlığı bu fona ortak etmeyi anlamış değiliz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanının basına yaptığı açıklamalardan öğrendiğimiz kadarıyla aile ve gençlik fonunun ilk faaliyeti olan evlilik kredisinin 18-27 yaş arasında gençlere faizsiz 150 bin TL olarak verilmesi planlanmakta ancak kanun teklifinin hiçbir yerinde bundan bahsedilmemektedir. Dünyada pek çok ülke ve kurum gençlik yaşını 18-30 olarak tanımlarken, TÜİK verileri Türkiye'de evlilik yaşının yükseldiğini söylerken üst kotanın neden 27 yaş olarak belirlendiği de açık değildir. Bu teklifi hazırlayan AKP vekillerinin "aile birliğinin oluşması ve gençlere geleceklerini güçlü temeller üzerinde inşa etmelerinde" derken kastettiği destek 150 bin TL kredi; bu desteğin de kime ve nasıl verileceği belirsiz. Ekonomik krizden pek de haberi olmayan vekillerimiz, belirlenen miktarlarla gençlerin evliliklerinin daha sağlam temeller üzerine kurulacağını düşünüyor ve amaçlıyor” dedi.

Faizsiz 150 bin TL krediyle güçlü aile kurulacağı ifadesi aklımızla dalga geçmektir”

Karaoba, konuşmasına şu ifadelerle devam etti: “Türkiye'de 12,3 milyon yoksulun 6 milyonu sizin döneminizde dünyaya geldi. Yaklaşık 5 milyon gencin KYK kredi borcu varken, 300 binin üzerinde KYK borcundan dolayı icralık olduğu bilinmekteyken faizsiz 150 bin TL krediyle güçlü aile kurulacağı ifadesi aklımızla dalga geçmektir. CHP sıralarından alkışlar) 14 Mayıs Türkiye genel seçimlerinden önce, AKP, fonla ilgili vaatlerde bulunurken dolar 20 TL'ydi, şu an 29 TL. Bu fonu vermeye başladığınızda doların ne kadar olacağını Merkez Bankanız bile tahmin etmiyor ama verilen kanun teklifinde neye endeksli zam yapılacağı da belli değil.

Kanun teklifinin ilk imzasını veren Sayın Vekil Komisyon toplantısında "Nasıl evleneceğim, nerede okuyacağım, kendi ayaklarımın üzerinde durabilecek miyim; bu kaygılar küreseldir ve bu kaygılar Amerika'da da var Türkiye'de de var." diyor. Sayın Vekil, doğru söylüyorsunuz, bu kaygılar tüm dünyada var ancak bu popülist yaklaşımlarla alım gücünü ortaya koymadan yaptığınız kıyaslamalar sadece tribünlere oynamaktır. Bu tür karşılaştırmalar ancak alım gücü üzerinden yapılır ve gençlerimiz de sosyal medya üzerinden Amerika Birleşik Devletleri'nde asgari ücretli gençlerin neler yapacağını çok iyi biliyor.

Uşak'ı bu hafta nasıl bir hava bekliyor? Uşak'ı bu hafta nasıl bir hava bekliyor?

“1,5 milyona yakın gencin eskimiş giysilerini yeniden alabilme şansı yok”

Bakın, TÜİK'in 2021 araştırmasına göre Türkiye'de 15-24 yaş grubunda 2,13 milyon gencin evinde bilgisayar yok, 1 milyona yakın gencin evinde internet yok.  1,5 milyona yakın gencin eskimiş giysilerini yeniden alabilme şansı yok. 2 milyon gencimiz spor, sinema, konser gibi ücretli boş zaman faaliyetlerine katılamamakta, 1 milyon genç küçük bir miktar parayı mutlu olabilmek için bile harcayamamaktadır ama biz bu kanun teklifinde "proje" "hibe" "kredi" kavramlarıyla nereye aktarılacağı belli olmayan onlarca şeyden bahsediyoruz.

“Sadece imam hatiplilerin atandığı bir ortamda Türkiye'nin gerçek yüzü bu değildir”

Devletin geleceğini garanti edemediği, eşit koşullarda iş sağlayamadığı, liyakate önem verilmeyen bir işe alım sürecinin yaşandığı, kamusal alanda adam bulmanın zorunlu olduğu, hangi okulu bitirdiğinin değil kimi tanıdığının önemli olduğu, yönetici pozisyonlardaki konumlara onca okullar varken sadece imam hatiplilerin atandığı bir ortamda Türkiye'nin gerçek yüzü bu değildir.

“Pudra şekeri çekenler serbest kalıyorlar”

"En çok desteği biz veriyoruz." diyenlerin destek verdikleri gençler jiplerde, lüks arabalarda, villalarda kaynağı belirsiz paralarla yaşayıp bu lüks hayatı İnstagram'da ve TikTok'ta görgüsüzce yaşıyorlar, pudra şekeri çekenler serbest kalıyorlar. Diğer taraftan, atanamadığı için intihar eden gençler, ihmal ettiğimiz asansör yüzünden -az önce vekilimiz söyledi bir olayı daha- ölen gençlerimiz, yemekhanelerde borçları yüzünden intihar edenler, şiddete maruz kalıp katledilen gençler; bunlara sahip çıkmak ve Türkiye'nin gerçek yüzünü görmek gerekir. Gençlere yardım etmek mi istiyorsunuz? Bu konuda samimi misiniz?

“Beyaz eşyaya endeksli bir kredi verelim”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına hazineden ek bir bütçe vererek, evlilik sorununa destek kriterlerini fona bırakmadan, aracıları çıkararak, kriterlerin net olduğu, fiyatın net belli olduğu ve beyaz eşyaya endeksli bir kredi verelim.

Değerli milletvekilleri, gençler bizim geleceğimizdir. "Gençliği yetiştiriniz, onlara ilim ve irfanın müspet fikirlerini veriniz, geleceğin aydınlığına onlarla kavuşacaksınız." diyen Atatürk'ün anlattığı gibi gençlere hak ettiği bugünü ve yarını sunan her zaman Cumhuriyet Halk Partisi olacaktır. (CHP sıralarından alkışlar) Destek programlarının artırılmasına, aile kurumunun güçlendirilmesine katkı sağlanması, gençlerimizin yaşam standartlarının nicelik ve niteliklerini en üst seviyeye çıkarmak Cumhuriyet Halk Partisinin ana ilkesidir. Ancak, gençleri ve aile gibi kutsal bir kavramı kullanarak altı doldurulmamış bir kanun teklifine, içeriği ne olduğu belli olmayan kanun teklifine şahsım adına, grubumuz adına hayır diyeceğiz.”

(SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK