Gençlerin bu işten para kazanmak istemediğini belirten kardeşler, ineklerine evlat gibi bakarak üretimlerine devam ediyor.

Uşak’ta tağyir ve tağşiş edilmiş gıdalar yakalandı Uşak’ta tağyir ve tağşiş edilmiş gıdalar yakalandı

10 yıl önce değerli olmayan tarlalarına ilçe merkezinde konut yapılacak yer kalmayınca milyonlarca lira teklif edilen Ayşe Sancar ve Eşe Çatalkaya, ineklerinin bakımına özen göstererek ve tarım faaliyetlerini sürdürerek geçimlerini sağlıyor. Kardeşler, gençlerin yem pahalı olduğu gerekçesiyle bu işe ilgi göstermediğini ifade ediyor.

Her gün sabah ezanıyla birlikte zorlu bir çalışma gününe başlayan kardeşler, ineklerinin sütünü satıp peynir üreterek geçimlerini sürdürüyor. Ancak, daha fazla inekleri olmasına rağmen üretimi artıramadıklarını belirtiyorlar. Gençlerin bu zahmetli işe ilgi göstermemesi nedeniyle hayvancılığın yok olma noktasına geldiğini dile getiriyorlar.

Eşe Çatalkaya, "Gençler yem, su ile uğraşmak istemiyor. İneklerin sütünü satıyoruz, peynir yapıyoruz. Süt, peynir isteyen çok ama biz yetiştiremiyoruz. Daha çok ineğimiz olsa satılır ama biz de yetişemiyoruz. 5 litre süt 80 TL. İşi olmayan gençler yapsa bu işten para kazanır. Gençler yem, su ile uğraşmak istemiyor" diyor.

Ayşe Sancar ise, "Biz çok yoruluyoruz ama geçim kaynağımızı bu. İneklerimizle çok iyi anlaşırız. Onlarla konuşuruz, dertleşiriz. Çocuk gibi bakım isterler. Bir oğlum maden mühendisi, diğer oğlum Çanakkale'de okuyor. Hayvancılığın yanı sıra tarımla da uğraşıyoruz. İkisi de zor ve zahmetli iş ama biz seviyoruz" şeklinde konuşarak üretimden vazgeçmediklerini aktarıyor.

Kardeşler, yaşadıkları bölgede evlerin çoğalmasıyla birlikte gençlerin yeni nesilde çoğunlukla hanım olduklarına dikkat çekiyor ve gençlerin hayvancılık ve tarım gibi emek gerektiren işlere ilgi göstermemesinin sektörü olumsuz etkilediğini belirtiyor.

İHA

Editör: Seher ZEYBEK