Bu aylarda yetişen ve sadece 15 gün kadar olan şifa kaynağı kuzugöbeği mantarı vatandaşlar tarafından toplanmaya başladı. Bu mevsimde yağmurlardan sonra gübre ve kimyasal ilca yüzü görmeden doğal olarak yetişen kuzugöbeğine, daha çok; ardıç, katran, sedir ve çam ormanlarında rastlanılıyor.

Nadir bulunduğu için de kilosu 300 – 350 TL civarında satılıyor. Uşak’ta çam ormanları bol olduğu için genelde yaşlı çam ağaçlarının altında yetişiyor.  

Köylüler, doğal olduğu için kuzugöbeği mantarının şifa kaynağı ve lezzetli olduğunu iddia ediyorlar. Köylüler e göre, kuzugöbeği hücreleri yeniliyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Gözlere iyi geliyor. Hücreleri yenilediği için kalp ve damarlarda ritim sorununu gideriyor ve düzenliyor.

En büyük üzüntüleri ise her geçen yıl doğada daha az bulunur olması. Az bulunmasının nedeni ise yaşlı çam ağaçlarının kesilerek ormanların gençleştirilmesi olduğunu savunuyorlar.

Köylülere göre, kuzugöbeği mantarı yaşlı çam ağaçlarının dibinde yaşam şansı buluyor. Ağaçlar gençleştirildikçe bu mantar türü de yetişmez oluyor. Böyle giderse kuzugöbeği türü mantar bir gün doğada tamamen yok olacak.

(SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK