İkinci el araç alışverişinde yeni dönem başlıyor İkinci el araç alışverişinde yeni dönem başlıyor

Temmuz ayında kira artış oranı yüzde 65 civarında açıklandı. Yüzde 25 zam sınırlamasıyla eski kiracı ve yeni kiracı arasındaki fark açılmıştı. Bazı eski kiracılar piyasa değerinin çok altında kira veriyor. Peki taraflar kendi aralarında bir kira ayarlaması yapabilir mi? Yüzde 65’in üzerinde zam mümkün mü?

SINIRSIZ BİR KİRA ARTIŞI HAKKI YOK’

Sözleşme yenilemelerinde kira artış oranı yüzde 65 civarında belirlense bile yeni kiracı ile eski kiracı arasında kira fark payı açılabiliyor. Peki ev sahibi ve kiracılar kendi aralarında bir kira uyarlaması yapabilir mi? Yüzde 65’in üzerinde zam mümkün mü?

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı bu konuda şu açıklamayı: “Kira düzenlemesinde yeni dönem 2 Temmuz itibarıyla başladı. Konutlarda kira artışı sınırlaması 11 Haziran 2022’de devreye girmişti, 1 Temmuz 2024 tarihi dahil olmak üzere bu sınırlama sona erdi.

2 Temmuz 2024 sonrası yenilenen kira kontratlarında üst sınır artık yüzde 25 değil. TÜFE’nin son 12 aylık ortalaması esas alınacak. Yüzde 25’lik sınırın kaldırılması ev sahiplerine sınırsız bir kira artışı yapma imkanı tanımıyor. Kira bedelini yeniden belirleme hakkı da vermiyor. Ara zam yapılması da mümkün olmuyor’’.

Kaynak: Haber Merkezi