Luna Şibl, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad‘ın danışmanlanlığını yapmaktaydı.Üç gün önce geçirmiş olduğu trafik kazası sonucu cuma günü hayatını kaybetmiştir. Son yıllarda başkanlığın siyasi ve medya ofisinin yöneticiliğini yönetmiş, sonrasında özel danışman olarak görev yapmıştı.

Luna Şibl’in Ölümü

Suriye Arap Cumhuriyeti Başkanlığı, “Başkanlık danışmanı Luna Al-Şibl’in ciddi bir trafik kazası sonucu hayatını kaybettiğini üzülerek bildiriyoruz” ifadelerini kulanarak  açıklama yaptı. Şibl, Salı günü Şam’da bir trafik kazasına karıştı ve araçta beyin kanaması geçirdi. Kaza sonucunda kliniğe kaldırılan Şibl, sonrasında Şam’daki Al-Shami Hastanesi’nde yoğun bakıma alındı.

Miss Turkey birincisi Bingöl’e atandı Miss Turkey birincisi Bingöl’e atandı

Geçmişi ve Kariyeri

48 yaşındaki Şibl, Katar merkezli yayın kuruluşu Al-Jazeera‘da gazetecilik mesleğini yapmış ve daha sonra Esad’ın medya danışmanı olmuştu. Suriye iç savaşı esnasında  Esad’ın yakın çevresinde yer alarak ciddi toplantılara katıldı ve nadir yurt dışı ziyaretlerinde onunla gitti. 2014’te sonuçsuz kalan barış görüşmeleri delegasyonunda da yer almıştır.

Son Dönemdeki Durumu

Britanya merkezli savaş gözlemcisi Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Şibl’in son aylarda resmi olarak gözden düştüğünü ve kardeşinin tutuklandığını bildirdi. Gözlemevi direktörü Rami Abdulrahman, “Rejim içinde ona karşı artan bir memnuniyetsizlik vardı” dedi. Şibl’in Esad ile İranlı yetkililer arasındaki kapalı toplantıların tutanaklarını sızdırdığı suçlamaları ortaya çıktı.

ABD Yaptırımları ve Suçlamalar

Suriye istihbaratı, Nisan ayında İsrail’in Şam’daki İran konsolosluğunu vurmasının ardından “Suriye’ye düşman bir tarafla iletişim kurmak” suçlamasıyla Şibl’in kardeşi tutuklandı. 2020’de Washington, Şibl ve eşi Ammar Saati’ye yaptırım uygulamıştı. ABD Hazine Bakanlığı, Şibl’in Esad’ın ülkeyi kontrol altında tuttuğu ve Suriye de ki halkın  onun liderliğinde huzur içinde olduğu sahte anlatısının geliştirilmesinde etkili olduğunu vurgulamıştı.

Kaynak: Haber Merkezi