Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen ve 9 işçinin göçük altında kaldığı toprak kaymasının tüm yönleriyle araştırılarak muhtemel maden kazalarının önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, yöre halkının yaşadığı sorunları dinledi, Kışladağ madeninde yerinde incelemelerde bulundu. 

Uşak 9. Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı Kapılarını Açtı Uşak 9. Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı Kapılarını Açtı

Maden Araştırma Komisyonuu

Komisyon üyeleri Kışladağ’ı Altın Madeni incelmesi öncesi Ulubey’in İnay Köyünde köylülerle bir araya gelerek, köy sakinlerinin sorunlarını dinledi ve sorularını cevapladı. Köy sakinleri Kışladağ altın madeni açıldıktan sonra yaşanan olumsuzlukları anlattı.

Köy sakinleri, “Suyumuz azaldı ve birçok köyde neredeyse su bitti. Sularımız arsenik bakımından zehirlendi. Bahçelerimiz kurudu. Gedikler ve Gümüşkol köylerinin suyu kesildi. İnay ve civar köylerde kuzu ölümleri ve sakat doğumları çoğaldı.” Dedi.

İnay’da yöre halkını dinleyen 1 AK Parti, 2 CHP, 2 DEM, 1 MHP ve 1 İYİ Parti Milletvekili notlarını aldı ve anlatılanları komisyon raporlarına geçireceklerini söyledi.

Maden Araştırma Komisyonuu (1)

22 milletvekilinden oluşturulan komisyonda 10 Ak Parti milletvekili, 5 CHP, 2 DEM Parti, 2 MHP, 2 İYİ Parti ve 1 Saadet Partisi milletvekili bulunuyor.

Komisyonu oluşturan milletvekilleri ise;

Ak Parti; Adıyaman Milletvekili Resul Kurt, Antalya Milletvekili Atay Uslu, Bolu Milletvekili Yüksel Coşkunyürek, Denizli Milletvekili Şahin Tin, Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman, Giresun Milletvekili Ali Temur, İstanbul Milletvekili Oğuz Üçüncü, İstanbul Milletvekili Şengül Karslı, Siirt Milletvekili Mervan Gül, Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu.

CHP; Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz.

DEM Parti; Tunceli Milletvekili Ayten Kordu, Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü,

MHP; Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, Gümüşhane Milletvekili Musa Küçük,

İYİ Parti; Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, Manisa Milletvekili Şenol Sunat,

Saadet Partisi; Ankara Milletvekili Mesut Doğan.

Maden Araştırma Komisyonuu (2)

Milliyetçi Hareket Partisi Antalya Milletvekili ve komisyonun sözcüsü Abdurrahman Başkan, “biz yaklaşık 100 kişiyi dinledik. Mimar mühendisleri odalarından tutun da üniversitelerden, kamu kurum ve kuruluşlarından. Siz yaşadığınız sorunları Milletvekilimiz Ali Karaoba’ya bir rapor halinde verin, biz de onu kayıtlara geçireceğimize burada size söz veriyoruz. 11 bin sayfa şu anada kadar bilgi belge topladık. Ve her partiden sorumlu olan milletvekili arkadaşlarımızla 22 kişilik bir komisyonuz. Belki de bir şerden hayır doğar. O madende yaşananlar, 9 tane kardeşimize rahmet diliyoruz. Biz bundan sonra hiçbir madende altın, nikel, krom bütün madenlerde bu tür olayların olmaması adına biz meclis olarak görüşümüzü sunacağız. Biz diyoruz ki önce insan, sonra çevre, sonra güvenli madencilik. Biz güvenli madencilik yapılması adına elimizden geleni yapacağımıza burada hepinize söz veriyoruz” dedi. 

Yaklaşık 18 yıldır Tübrag Madencilik tarafından Uşak’ın Eşme ilçesi Kışladağ mevkiinde yapılan madencilik faaliyetleri komisyon tarafından inceleniyor.

Muhabir: Ece Yıldırım