TBMM Genel Kurulu’nda ilginç bir konuşma yapan Karaoba, “2024 yılında dünya ülkeleri Mars'a seyahati, yapay zekânın geliştirilmesini ve yeni enerji teknolojilerini konuşurken biz AKP sayesinde her yağmurda kesilen elektriği konuşuyoruz. Şehrim Uşak'ta merkeze bağlı Muharremşah Mahallesi'nde neredeyse elli yıllık hat ve yetersiz trafo yüzünden her gün 3-5 saat elektrik kesilmektedir. Bu yetersiz ve eski teknolojiden dolayı çiftçimiz üretemiyor, hayvancılıkla uğraşan vatandaşımız rezil durumda. "Bizden önce mumla, gaz lambasıyla yaşıyordunuz." diyen AKP Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan'a sesleniyorum: "Türkiye Yüzyılı" diyorsunuz ama Uşak Muharremşah'a kesintisiz elektrik bile veremiyorsunuz. Tarım için yağmur duasına çıkan köylüler yağmur duası yapalım mı yapmayalım mı, arada kalıyorlar. Yağmur yağsa dolaplarındaki malzeme bozulacak, elektrik gidecek. Bir an önce trafoları yenileyin, köylünün yağmur duası yapmasına engel olmayın” dedi.

Mhsahali

Bizde https://www.yesilsivasligazetesi.com/ İnternet Haber Sitesi olarak, CHP Uşak Milletvekili Ali Karoba’nın dile getirdiği iddiaları Muharremşah Mahallesine giderek mahalle sakinlerinin ağzından dinlemek istedik.

Bu yüzyılda öğrenciler gaz lambası ışığında ders çalışabiliyor

Yıllardır elektrik trafolarının yetersizliği yüzünden sık sık elektrikleri kesilen Muharremşah, 2019 yılına kadar merkez ilçeye bağlı bir köyken bu tarihten sonra Uşak’ın bir mahallesi oldu. Ancak yetersiz trafo ve elektrik kesintisi sorunlarından bir türlü kurtulamadılar.

Uşak ilinde en fazla sulu tarımın kendi mahallerinde yapıldığını kaydeden mahalle sakinleri; “Su pompalarımız düzenli çalışmamakta bizde sulu tarım yapamamaktayız. Bu da hem bizim için hem ülke için büyük bir ekonomik kayıptır.

Yağmur yağarsa ya da aşırı sıcak olursa trafolar patlıyor. Tarım ürünlerimiz sulamadığı için mahvoluyor. Elektronik tüm eşyalarımız bozuluyor. Daha da önemlisi çocuklarımız, akşam elektrikler gidince gaz lambası ışığında ders çalışmak zorunda kalıyor” şeklinde yakındılar.

Muhrmsah (1)

Makineler çalışmayınca inekler elle kendilerini sağdırmıyor

Mahalle halkı, tarım ve hayvancılıkla geçiniyor. Haber ekibimize verdikleri bilgilere göre, elektrik kesintisi yüzünden su pompalarını çalıştıramadıkları için ürünlerini sulayamıyorlar. Yörede yılda 20 bin domates kurutularak ihraç ediliyor. Pancar ekimi 400 dekarlık bir alanda gerçekleştiriliyor.

Muhsshh (1)

Muharremşah Mahallesinde sulu tarım yapıldığı için tarlalara su temin ettikleri elektrik pompaları kesintiler yüzünden devre dışı kalıyor ve ürünler sulanamıyor. Köylülerin verdiği bilgilere göre; yörede yılda yaklaşık 20 bin ton kurutmalık domates yetiştiriliyor ve ihraç ediliyor. 400 dekarlık alanda pancar ekimi, 3 bin dönümlük bir alanda slajlık mısır, ayrıca bezelye, haşhaş gibi tarım ürünleri yetiştiriliyor.

Muhsshh (2)

Uşaklı Uzman Çavuş gözyaşları arasında toprağa verildi Uşaklı Uzman Çavuş gözyaşları arasında toprağa verildi

Ayrıca, 3 bin dönümlük bir alanda slajlık mısır, ayrıca bezelye, haşhaş gibi tarım ürünleri yetiştiriliyor. Komşu, Kalfa Mahallesi, Kediyünü, Yapağılar, Koyunbeyli ve Ortaköy gibi yerleşim alanlarının da yetersiz trafo yüzünden elektrik kesintisi yaşadıklarını ve saydıkları alanda tarım ve hayvancılık yapan en az 2 bin kişinin bu durumdan ekonomik olarak olumsuz etkilendiğini kaydettiler.

Köylülerin elektrik kesintileri yüzünden yaşadıkları en ilginç sıkıntı da ineklerin sağılması ile ilgili olmuş. Elektrikle çalışan inek sağma makinası kesintiler yüzünden devre dışı kalınca, inekleri elle sağmak istemişler. Ancak makine sağımına alışkın olan inekler elle sütlerini sağdırmıyormuş. Sütü sağılmayan ineklerde de hastalık meydana geliyormuş.

Muhabir: SALİH KILINÇ