Uşak ve Ege Bölgesinde yaşayan yaklaşık 15 milyon insanın içme ve tarımsal su ihtiyacını sağlayan Murat dağı, son yıllarda adete madenci işgaline uğradı. Uşak, Kütahya, Eskişehir, Manisa ve İzmirli yaşam savunucularının mücadelesiyle dim dik ayakta kalmayı başaran Murat dağı için çok sevindirici bir haber geldi.
Eskişehir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından alınan bir karar; “Uşak İli, Banaz İlçesi, Karacahisar Köyü sınırları içerisinde yer alan, Çokrağan Mağarası'nın doğal estetik, bilimsel ve ekolojik açıdan değerli, ancak insanlık yararı açısından sağlık ve eko-turizm amaçlı turizm faaliyetleri yapılabilecek nitelikte doğal dengeler dikkate alınarak kullanılabilecek mağara olması nedeniyle "Tabiat Varlığı – B Grubu Mağara" olduğu ve grubu göz önüne alınarak belirlenen koruma alanı sınırının uygun görüldüğüne ilişkin Eskişehir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nca alınan 04.12.2023 tarihli ve 809 sayılı karar, 27.11.2024 tarihli ve 11003225 sayılı Bakanlık Makam Olur’u ile onaylanmıştır” şeklinde duyuruldu.
Bu karar ne anlama geliyor?
Bu kararla koruma altına alınan su havzalarının yakınında ‘4. Grup’ tabir edilen ağır metal madenleri çıkarılmayacak. Yani Küçükler Göleti içme suyu civarında bulunan nikel madeni ve Çokrağan Mağarası havzasında bulunan Kütahya/Gediz İlçesine bağlı Karaağaç köyünde altın madeni işletilemeyecek.
Çokrağan Mağarası - Uşak
Uşak’ın içme suyu bu mağaradan çıkmaktadır. Yukarı Karacahisar Köyü kuzeyinde Çalüstü Tepe’nin bulunduğu alanda yer alır. Jura yaşlı rekristalize kalkerler içinde gelişmiş bir mağaradır. Mağaranın toplam uzunluğu 2050 metredir. Çok katlı bir mağaradır. Üç seviyeden oluşmaktadır. İlk seviye 1372 metrede yer alır. Bu seviyede damlataşı oluşumu mevcut değildir. Bu seviyenin 15 metre altında başka bir seviye yer almaktadır. Alt seviyede ise Uşak’ın su ihtiyacını karşılayan Çokrağan kaynağı yer alır. Bu seviyenin uzunluğu 1100 metre olarak ölçülmüştür. Bu katta damlataşı oluşumu devam etmektedir. Çokrağan kaynağının çıkış yaptığı yerin yükseltisi 1342 metredir.
(KAYNAK: UŞAK DOĞA TURİZMİ MASTER PLANI 2013-2023)