Dün Evrensel Gazetesi’nde çıkan Ramis Sağlam imzalı bir habere göre; Eskişehir Çevre Derneği (ESÇEVDER) Başkanı Sadık Yurtman’ın “Murat Dağı’nda maden sahası açılırsa aralarında Uşak’ın da bulunduğu10 ilin susuz kalacağını” açıkladı

Haberin detayları şöyle:

“Türkiye'nin önemli su kaynaklarına sahip olan Murat Dağı’nda, altın-gümüş madeni kapasite artırımı projesi için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) dosyası Danıştay kararıyla 2020 yılında engellenen Anadolu Export yine aynı bölgede altın aramak için başvuru yaptı.

Çevre örgütlerinin, maden ocağıyla beraber 212 bin ağacın kesilerek doğanın tahrip edileceğini belirterek itiraz ettiği alan, Gediz Nehri ve Porsuk Çayı’nın doğduğu, Menderes ve Sakarya nehirlerinin beslediği sulak alanı kapsıyor.

Eskişehir Çevre Derneği (ESÇEVDER) Başkanı Sadık Yurtman, Murat Dağı’nda açılacak altın madeninin Eskişehir başta olmak üzere Kütahya, Uşak, Bilecik, Adapazarı, Manisa, Denizli, Aydın, İzmir ve Ankara gibi illerin susuzluktan kavrulacağını söyledi. Cevheri çıkarmak için Gediz Nehri’nin ve Porsuk Çayı’nın doğduğu sahada ikisi ana ocak olmak üzere 5 ayrı alanda patlatma yapılacağını ifade eden Yurtman, ÇED raporunda ilk 5 yıl için bu ocakların derinliğinin 30 ile 98 metre arasında olacağı, 5 yılın ardından işletme sahasının genişletileceğini açıkladı.

Narin için ismini değiştirdi Narin için ismini değiştirdi

BİNLERCE AĞAÇ KESİLECEK

Anadolu Export firmasının 2019 yılında ÇED dosyasında “2 bin 100 ağaç kesileceği” belirtilmesine rağmen, şirketin 8 Ekim 2022 tarihinde İnceleme Değerlendirme Komisyonu’na sunduğu ikinci raporda “190 binden fazla ağaç kesileceği” yönünde tahminini revize ettiği öğrenildi.

Toplamda 1300 hektar ruhsatlı sahası bulunan şirketin işletme ruhsatı almak istediğinin altını çizen Yurtman, “415 hektar ormanlık arazide, şirket ilk etapta 212 bin ağacı keseceğini açıklamış ve bu sayının en az üç dört kat artacağı öngörülüyor. Bölgenin ormansızlaştırılması ve binlerce kilo dinamitin yaratacağı tozuma ile yağış yaratan orman ve unsurların ortadan kalkması ile 10 adet şehir susuz kalacak” dedi.

DEPREM RİSKİ TAŞIYOR

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Deprem Danışma Kurulu tarafından, geçtiğimiz temmuz ayında hazırlanan “Fay Üzerinde Yaşayan Kentlerimiz: Eskişehir Raporu"nda fay hatlarına dikkat çekildi. Rapora göre, Eskişehir jeolojik açıdan normal fayların etkin olduğu Batı Anadolu ile doğrultu atımlı fayların etkin olduğu Kuzey Anadolu Fay zonu arasında bir coğrafyada yer alıyor.

Yine AFAD’ın 2020 yılında yayımladığı İl Afet Planına göre Kütahya-Eskişehir’de her an 7,2 kuvvetinde bir deprem beklendiği uyarısını hatırlatan Yurtman, “Bu felaketlere davetiye çıkarmaktır” diye ekledi.

(SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK