Işç (2)

Uşak İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ümit Alp, röportaj öncesinde olayın yaşandığı inşaata giderek olay yerinde incelemelerde bulunduğunu söyledi.

Işç (1)

Uşak’ta 18 Ekim Cuma akaryakıt fiyatları Uşak’ta 18 Ekim Cuma akaryakıt fiyatları

Kazanın nasıl olduğunu anlatarak sözlerine başlayan Alp, “Merhum kalıp ustası en üst katta bulunan taze betonun üzerinde çalışıyor. Betonun dökümü sırasında kalıbı bozuluyor ve usta kopan taze betonla birlikte 2. Kata düşüyor. 2 katın Kırılıp yan yatan beton ustanın üzerine düşüyor ve arasında kalıyor. Çekici ve ekipler yardımıyla 2 beton arasından çıkartılıyor. İncelemelerin ardından kalıp ustasının hayatını kaybettiği belirleniyor. Bu olayda tek bir kişi suçlu diyemeyiz asla. Zaten şu anda soruşturması devam ediyor. Sonuçlanmadan kesin bir şey demek yanlış olur. Teknik açıdan anlatayım size. Hatalar zinciri var bu ölümlü iş kazasında. Betonun kalıbı bir kere düzensiz. İnşaat betonunu havada tutmaya yarayan kalıpların metal ya da ahşap dikmeleri uygun aralıklarla konmamış. Fotoğraflardan analizlediğim kadarıyla 2 dikmenin arasındaki mesafe 1 buçuk metreye yakın duruyor. Böyle olduğu zaman kalıbın taşıma kapasitesini azaltıyor. 1 metre civarında olması gerekiyor. Kazanın oluş sebebine gelirsek, benim ön görülerime göre imalat hatası. Beton ve kalıp donatısının yerine doğru konup konmadığını anlama şansınız çok fazla yoktur. Ancak özel olarak bakmanız lazım. Bu da her zaman mümkün olmuyor.

Sondakika Inşaat Kazası (3)

Uşak’ta 600 adet yetki belgesi bulunan inşaat ustası var. Uşak’ta 3 binin üzerinde inşaat bulunuyor. Yapı müteahhitleriyle ilgili imar kanunu der ki yapı müteahhitinin bir eğitimi olmalı. Müteahhit konuyu bilecek. İnşaatın tüm yapım sürecini baştan sona koordine edecek. Proje için gerekli tüm çalışanları işe alacak. Denetimlerin zamanında planlanmasını ve yürütülmesini denetleyecek. Türkiye genelinde inşaat alanları yeterince denetlenmiyor. Uşak ise Türkiye ortalamasının az üzerinde bu konuda. Uşak’ta Ticaret Odası’na kayıtlı 4 bin 200 kişi var. Bunlardan 1600 kişi müteahhit. Verilere baktığımızda, günümüzde müteahhitlik artık bilgi esaslı değil, para esaslı işliyor. Nasreddin Hoca misali parayı veren düdüğü çalıyor. Parası olan müteahhit olup inşaat yapabiliyor. Uşak’ta şu anda inşaatı devam eden 3 bin adet yapı var. 9 adet ise yapı denetim şirketi bulunuyor. Günümüzün inşaat alanında en büyük sorunu kuşkusuz vasıflı personel bulmaktır. Şimdilik diyebileceklerimiz bu kadar soruşturmanın tamamlanmasının ardından daha netlik kazanacaktır.” dedi.

Ne olmuştu?

Dün Uşak Sungur Caddesi Bölme Mahallesi’nde meydana gelen iş kazasında çöken balkonun arasında kalan inşaat işçisi hayatını kaybetti.

Son dakika: Uşak’ta talihsiz işçi çöken balkonun arasında kaldı

Muhabir: Ece Yıldırım