https://www.yesilsivasligazetesi.com/ İnternet Haber Sitesi olarak Uşak merkez Fevzi Çakmak Mahallesi eski hayvan pazarının bulunduğu alandaki 4 bin 193,21 metrekarelik alana neden kimsenin talip olmadığını araştırmaya karar verdik ve bu konuda en yetkili isimlerden bilgi aldık.
Uşak Mimarlar Odası Başkanı Çağlar Samancı, imar planında akaryakıt istasyonu alanı görülen 4 bin 193,21 metrekarelik alanın çok içeride kaldığı için yatırımcılara cazip gelmemiş olabileceğini söyledi.
Uşak İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ümit Alp konuya farklı açıdan bakarak, dünyada elektrikli araçlara karşı hızlı bir yönelme olduğunu ve arsanın yol üzeri olmadığı için yatırımcılara cazip gelmemiş olabileceğini belirtti. Alp, yatırımcıların hukuki sorunlar yaşayabileceği kaygısıyla da talip olmayacağını düşündüğünü de sözlerine ekledi.
Üç ihaleye de bir kişi bile girmedi
Uşak Belediyesi, Fevzi çakmak Mahallesi 6988 ada 8 parselde yer alan 4 bin 193,21 metrekarelik, imar planında akaryakıt alanı olarak işlenmiş arsa için 3 kez ihaleye çıktı.
İlk ihale; 14 Nisan 2023 tarihinde 16 milyon 250 bin TL muhammen bedelle;
İkinci ihale 06 Haziran 2023 tarihinde 24 milyon 250 bin TL muhammen bedelle;
Üçüncü ihale 11 Temmuz 2023 tarihinde 24 milyon 250 bin TL muhammen bedelle elektronik ortamda yapıldı. Ancak 3 ihaleye de bir kişi bile girmedi.
Uşak Mimarlar Odası Başkanı Çağlar Samancı, “bence imarda akaryakıt alanı olarak belirlenen ve 3 kez ihale edilen arsa çok içeride kalıyor. O arsaya yatırım yapmak isteyen yatırımcı, yapacağı yatırımın kazançlı olmayacağını düşündüğü için talep olmamıştır” dedi.
“Talep olmamasının en büyük nedeni ticari kaygılar olabilir”
Kendisine aynı soruyu yönelttiğimiz Uşak İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ümit Alp, “Bahsettiğiniz benzinlik alanında muhtemelen 45 yıl önce plan tadilatı yapılarak akaryakıt istasyonuna çevrilmişti. Orası daha önce hayvan pazarı ve mezbaha bölgesiydi. Yanılmıyorsam 1980’li yıllarda orada devasa dolgular yapıldı ve düzlük hale getirildi. Sonra da hayvan pazarı olarak hizmete sunuldu.
Daha sonra da imar planı tadilatı yapılarak ticari alan ve bir akaryakıt istasyonu alanı yapıldı. Bildiğiniz gibi son zamanlarda benzinli araç sayısı giderek azalıyor ya da mazotlu ya da petrol ve akaryakıtla ilgili araca talep azalıyor. Son yıllarda elektrikli araç sayısı hızla artıyor. Bence bu yüzden akaryakıt istasyonu olan veya olacak yerlere talepler gittikçe azalıyor. Bu saydığım nedenlerden dolayı insanların taşıdığı ticari kaygılar yüzünden bahsedilen arsaya ilgi göstermediğini düşünüyorum” dedi.
Arsa yol üzeri değil ve hukuki sorunlar doğabilir endişesi
Yatırımcıların akaryakıt tesis alanına ilgi göstermemesinin bir diğer nedeni olarak arsanın giriş ve çıkışının akaryakıt satmak için uygun olmayacağı görüşünde olduğunu kaydeden Alp, “Arsa İzmir – Denizli yolu üzerinde bulunan kavşak içerisinde kalıyor. Onun için kavşaktan araçların buraya ulaşması mümkün değil. Yatırımcı da araçların giremeyeceğini düşünerek burada akaryakıt satmanın çok uygun olmayacağını düşünmüş olabilir.
Söz konusu yerin yatırımcılara cazip gelmemesinin nedenlerinden birisinin de ileride yaşayabileceği hukuki sorunlar olabileceğini düşünüyorum. “Nedir bu hukuki sorun?” diye soracak olursanız, bu arsanın bitişiğinde bir Oto Galericiler Sitesi var. Bu sitenin diğer tarafında da bir akaryakıt istasyonu halen faal durumda.
İmar planlarına göre her iki akaryakıt istasyonu arasında en az bin metre mesafe olması gerekir. Ben bu mesafenin daha kısa olduğunu düşünüyorum.
O yüzden dolayı da eski istasyonun imar planı daha önce yapıldığı için buranın da ruhsat aşamasında EPDK dan alınacak bin metre azami askeri mesafe tahdit tutanağında bin metreden mesafe kısa olduğu için sıkıntılı çıkacağından dolayı almayacaklarını tahmin ediyorum.
Bence belediyenin 3 kez satışa çıkardığı bu arsa kavşak içerisinde kalıyor. Kavşak içerisinde karayolları kenarında yapılacak yapılar hakkındaki yönetmeliğe dönüp baktığınızda; “Kavşak niteliği yerden yolun özelliğine göre eliyle 150 m içerisindeki noktalarda akaryakıt veya benzeri işletmeler için giriş çıkış yapılamaz” diyor.
Bunun getirdiği sıkıntılar da var. O yüzden bahsettiğiniz arsanın talep görmemesinin nedenlerini; artık elektrikli araçlara olan rağbetin artması, diğer nedenler olarak hukuki problem yaşanacağı endişesi ve teknik alt yapı problemleri olarak sayabilirim” yorumunda bulundu.
(SALİH KILINÇ / HABER)