Ne yapayım? “Emir demiri keser” deyip konuyu can kızım Ece Yıldırım’la birlikte incelemeye başladım. Ama konu gerçekten çok ilginç. Biliyorum sizlerde bu çok ilginç konuyu merak ettiniz. Daha fazla uzatmadan arz edeyim Efendim.

Benim Aziz Türkiye Cumhuriyeti Devletim; 2023 yılında Türkiye’de sadece  otomobil satışından toplamda 441 milyar 231 milyon TL ÖTV geliri elde etmiş. (Bu para nereye gitmiş? diye sormayın. Onu bende bilmiyorum)

Bu parayla dünyaca ünlü Audi otomobil fabrikasını anahtar teslim alabilirmişsiniz.

Ece kızım da “Abi bu parayla tanesi 10 milyar TL’den Uşak’a tam donanımlı nerdeyse 50a hastane yapılır. Tanesi 3 milyar TL’den olsa 100’den fazla futbol sahası yapılır. Tanesi bilmem kaç taneden yüzlerce hatta binlerce okul…” derken araya girdim ve dedim ki; “Can kızım bu parayla herhalde 4-5 adet Uşak gibi kent satın alınır.”

Paranın ne yapılacağını bir kenara bırakayım da hemen kendi yorumuma geçeyim.

Türkiye’de en çok kimler otomobil alır? Ülkemizde artık son orta direk temsilcileri sayacağımız maddi durumu ortalamanın bira üzerinde olan kesim var ya.. Hani öğretmen, devlet memuru ve esnaf. İşte en çok otomobil alan kesim bu kesimdir.

Narin için ismini değiştirdi Narin için ismini değiştirdi

Ülkemizin nüfusu 84 milyon 78 bin. Bu nüfusun tepesinde yüzde 20’lik varsıl bir kesim var. Her şey onların ellerindedir. Yani dağda domuzu eksik.

İşte devletimiz bu kesimle toplumun orta direği tabir edebileceğimiz memur ve orta boy esnafı bir tutmuş. . Vergiye tabana yaymak saçmalığı adına köprüden geçenden geçmeyenden de vergi alıyor.

Hâlbuki herkesten eşit vergi almak yerine; az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alsa aslında daha çok ÖTV toplar ve vergide adaleti sağlamış olur.

Ben şu anda bu yazıyı yazarken Kabine Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında SSK emeklilerine yapılacak ek zammı ve en düşük emekli maaşı gibi konuları görüşüyordu.

Aslında yapacakları zammın hiçbir kıymeti harbiyesi yok. Yukarıda sadece otomobilden alınan ÖTV’den bahsettim. Ama şöyle bir düşünün bakalım. Çocuğunuza aldığınız 10 liralık cips ya da çikolatadan, içtiğiniz sigaraya, yediğiniz ekmek, et, süt, KDV ve ÖTV ödemediğimiz bir şey var mı?

Şimdi ek zam gelecek. Her şeyin fiyatı artacak, dolaylı vergiler artacak. Bizim üç kuruşluk zamla 7500 TL’ye aldığımız şeyleri bile alamayacağız.

Düz dolaylı derken emekli olarak aldığımız üç kuruşta vergilere gidecek. Ekonomide denge yok.

Uşak OSB’ de durum her geçen gün kötüleşiyor

Az evvel bana gelen bir bilgiye göre, Uşak tekstil OSB’de icra gelen işyeri sayısı 40’ı geçmiş.

Burada yaklaşık 20 bin insan çalışıyor. Her iki yazımdan birisinde, Uşak’ın ihracatının hızla eksildiğini, fabrikalarda üretimlerin yüzde 60 azaldığın, vardiya sayılarının düştüğünü, birçok çalışanın ücretsiz izne çıkarıldığını belirtiyorum.

Galiba, Uşak ekonomisi ve sanayisi için 2024 yılı daha da beter geçecek görünüyor.

LÜTFEN DİKKAT!

Muhabir: (SALİH KILINÇ)