İşte yine Uşak sevdalısı Araştırmacımız Ömer Aşçı, Uşak üzerinden yaptğı bir araştırma ile İzmir - Karahisar (Afyon) hattında yaşanan bir olayı resmi belgelerle Siz Değerli Okurlarımıza sunuyor.

31 Temmuz 1919

Yunan Küçük Asya Ordusu'nun İzmir'in işgali sırasında yaşanan kıyım ve vahşet üzerine İtilaf Şark Ordusu komutanı Fransız General Louis Fèlix Marie François Franchet d'Espèrey tarafından görevlendirilen Afyonkarahisar’daki Fransız işgal taburunun komutanı Binbaşı Roger La Bonne 17 Mayıs 1919 günü bölgeye gönderilmiştir. Binbaşı Roger La Bonne, Dinar-Aydın-İzmir'e varmış Alaşehir-Uşak üzerinden Afyon Karahisar'a dönmüştür. Bu tetkik seyahatinde edindiği bilgileri  31 Temmuz 1919 günü Afyon'da bulunan 23.Tümen Komutanlığı'na bildirmiştir. Bu malumat 20.Kolordu Komutanlığı üzerinden Erkanı Harbiyeyi Umumiye Riyaseti ve II.Ordu Müfettişliği ‘ne şu şekilde iletilmiştir ;

Vesika No. 144

İzmir, 2 Ağustos l335

Ankara'dan Erkânı Harbiyeyi Umumiye Riyasetine mevrut şifredir

(Dinar üzerinden Aydin tarikiyle İzmir’e giden ve Alaşehir üzerinden tekrar Karahisar’a avdet eden Fransız Binbaşısı Labon’ un seyahati hakkında Yirmi Üçüncü Fırka Kumandanına ita etmiş olduğu malûmat berveçhiati arz olunur.

1. Aydın mıntıkasında Kuvayi Milliye kendilerine intizam vermekle uğraşıyor fakat bu kuvvetleri hüsnü idare edecek kimseyi görememiştir.

2. Yunanlılar tarafından katledildikleri işae edilen Aydın Mutasarrıfı ile Müddeiumumi ve diğer bir zati İzmir’de mevkuf görmüş ve tahliyeleri için Yunanlılar nezdinde ciddî teşebbüsatta bulunmuş ve belki şimdiye kadar tahliye edilmişlerdir.

3. Balıkesir ve cenubunda. Kuvayi Milliye teşebbüsatı daha ziyade ve Alaşehir’de pek azdır.

4. Bütün işgal mıntıkasında Yunanlılar seksen bin kişilik kuvvet toplamışlardır. Topları pek ufak çaptadır, taarruza hahişker/arzulu görünüyorlar fakat iyi bir asker değildirler. Kuvayi Milliye miktarı ziyadeleşiyor. Ve bu kuvvet hüsnü idare olunursa muvaffakiyet memulü kavidir.

5. İşgal edilmiş mıntıka ile civar mıntıkalarda şimdiye kadar elli bin Türk, Fransız himayesine talip olmuşlardır. Fakat haklarında henüz bir muamele yapılmamıştır.)

6. Kolordunun tahkikatı da bu merkezdedir. Herhalde Alaşehir ve Aydın mıntıkalarına ümeradan birer kumandan ve iki mıntıka harekâtını, tevhit edecek erkândan muktedir bir zatın da Umum Kumandan olarak tayin ve izamının zaruri olduğunu ehemmiyetle arz eylerim.

 31 Temmuz 1335 İşbu telgraf Erkânı Harbiyeyi Umumiyeye, ikinci Ordu Müfettişliği ‘ne arz edilmiştir.

Uşak’ta yılın Ahisi kim oldu? Uşak’ta yılın Ahisi kim oldu?

20’nci Kolordu Kumandanı Mirliva Ali Fuat

(SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK