Koruma altındaki kuş türleri arasında yer alan ve dünyada çok az sayıda kalan bu kuş türünün yıllar sonra yeniden Uşak’ta görülmesi büyük sevinç yarattı.

Uşak Doğa Koruma ve Milli Parklar (UDKMP) İl Şube Müdürlüğü tarafından 2017 yılında Eşme ilçesi Üçpınarlar Göleti’nde 32 adet tespit edilen tepeli pelikanlar, göletin kurumasıyla Uşak’a gelmez olmuşlardı.

Geçtiğimiz günlerde Üçpınarlar Göleti’nde 3 tane tepeli pelikan kuşunun yeniden görülmesi üzerine hareket geçen Uşak DKMP uzmanlarının bu nadir görülen kuşların hareketlerini, uçuş güzergâhlarını yakın takibe aldığı ve koruma faaliyetlerinde öğrenildi. Kuşların kışı burada geçirmesi bekleniyor.

GÖLETTE BOL MİKTARDA BALIK BULUNMASI KUŞLAR İÇİN CAZİPTİ

Eşme Üçpınarlar Göleti, 2017 yılına kadar tepeli pelikan, Karabatak, Ördek, Angıt, Leylek, Gri Balıkçıl gibi kuş türlerine de ev sahipliği yapıyordu.

Tepeli pelikan ve diğer kuş türlerinin Üçpınarlar Göletini tercih etmesinin nedeni gölette bol miktarda balık olması olarak açıklanmıştı. Dünyada ender olarak görülen tepeli pelikanların Türkiye’de daha çok göründüğü bölgeler; Dilek Yarımadası, İzmir Kuş Cenneti, Gediz Deltası gibi deniz kenarlarıydı.

Uşak Valisi Dr. Turan Ergün Artvin’e atandı Uşak Valisi Dr. Turan Ergün Artvin’e atandı

Eşme Üçpınarlar göletlini tercih etmelerinin nedeni; gölde bol miktarda İsrail sazanı bulunduğunu, bu balık türünün ekonomik olmadığı için tüketilmediğini, pelikanların beslenme sorunu yaşamadıkları olarak gösteriliyor.

KURAKLIK TEPELİ PELİKANLARI UŞAK’TAN UZAKLAŞTIRDI

Üçpınarlar Göletinde tepeli pelikanların azalmasının nedeni ise son yıllarda yaşanan kuraklık edeni ile gölde su ve balık popülasyonun azalması olarak tahmin ediliyor.

Uşak DKMP ekiplerinin bölgede düzenli olarak düzenli olarak gözetleme, sayım ve koruma faaliyetleri gerçekleştiriyor, bölgeye gelip sayım yapıyor. Kuşların daha güvende olması için ellerinden gelen yaptığı öğrenildi.

DÜNYANIN EN BÜYÜK KUŞLARINDAN

Tepeli pelikan Avrupa'nın güneydoğusundan Hindistan ve Çin'e kadar yayılan bölgede bataklıklar ve sığ göllerde yaşıyor.

Geniş bir alana yayılmasına rağmen alt türü olmayan pelikanların ve yaşayan kuşların en büyüğü olan Tepeli Pelikanların uzunluğu 160-183 santimetre, ağırlığı 9-15 kilogram, kanat açıklığı da 290-351 santimetre arasında değişiyor.

Büyük albatroslardan sonra dünyanın en geniş kanat açıklığına sahip kuşlarından biri olan tepeli pelikan, göllerde, akarsularda, deltalarda ve haliçlerde yaşayıp, tamamen balıkla besleniyor.

(SALİH KILINÇ / HABER)

Kaynak: İHA