Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan aralık ayı enflasyon verileri, ocak ayı kira artış oranlarını da beraberinde getirdi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un yaptığı açıklamaya göre, kira zamlarında geçerli olan yüzde 25 sınırlaması, 2024 Ocak ayında da devam edecek.

Aralık ayı enflasyon rakamları ile birlikte belirlenen ocak ayı kira artış oranları, hem mülk sahipleri hem de kiracılar arasında merak konusu oldu. Normal şartlarda TÜFE'nin 12 aylık ortalaması üzerinden hesaplanacak olan kira artış oranı, hükümet tarafından getirilen sınırlamalarla belirleniyor.

KİRADA YÜZDE 25 ZAM SINIRLAMASI DEVAM EDİYOR

Uşaklı hayvan üreticileri için yaşam alanı projesi Uşaklı hayvan üreticileri için yaşam alanı projesi

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un yaptığı açıklamaya göre, kiralardaki yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bir yıl süreyle geçerli olacak. Bu düzenleme, Meclis'in bayramdan sonra toplanmasıyla birlikte yasalaşacak.

Bu kapsamda, ocak ayında kiracılara yapılacak zam oranı yüzde 25 ile sınırlı olacak. Yani, 2022 Haziran ayından itibaren yenilenen sözleşmelerde, kiracılara yüzde 25'in üzerinde zam yapılamayacak. Ancak, bu sınırlama sadece konut kiraları için geçerli olacak; işyeri kiralarında böyle bir sınır bulunmuyor.

KONTRAT SÜRESİ DOLAN KİRALARDA YÜZDE 25 ZAM UYGULANACAK

Bu durum, ocak ayında kontrat süresi dolan konut kiracıları için de geçerli olacak. TÜFE rakamlarına bakılmaksızın, kontratları yenilenen kiracılara yüzde 25 zam yapılacak. Bu sınırlama, kira artışlarına dair önemli bir çerçeve oluşturarak hem ev sahiplerini hem de kiracıları ilgilendiriyor.

Editör: Seher ZEYBEK