Kuru öksürüğün semptomlarını azaltmak için evde hazırlayabileceğiniz ve uygulayabileceğiniz doğal yöntemler bulunuyor. Özellikle içerisinden antioksidan ya da bağışıklık güçlendirici besin ve takviyelerden yararlanmak kuru öksürüğe iyi gelir.

Kuru öksürüğe evde de uygulayabileceğiniz iyi gelen yöntemler şöyle sıralanabilir:

Bal

Her türlü öksürüğe karşı tüketilen bal, bilinen en eski öksürük kesici besinler arasında yer alır. Bal, zencefil, limon, tarçın ve karabiber karıştırıldığında da hem boğaz tahrişini önler hem de kuru öksürüğü hafifletmeye yardımcı olur. Doğal bir anti-inflamatuar etki yaratan bal, enfeksiyonların hafiflemesinde de etkilidir.

Zencefil

Mide rahatsızlıklarına karşı etkili olan zencefil, kuru öksürüğe de iyi geldiğini bilinmektedir. Solunum yollarındaki kasların gevşemesine yardımcı olarak öksürük refleksinin baskılanmasını sağlar. Bal ile beraber tüketilen zencefil, çay ya da şeker şeklinden de yenebilir.

Sarımsak

Antibakteriyel ve antiviral etkisi bulunan sarımsak kan basıncını düşürür, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kuru öksürüğe iyi gelir. Soğuk algınlığın semptomu olarak ortaya çıkan kuru öksürüğe karşı sarımsak tüketmek faydalı olacaktır.

SON DAKİKA: 3.5 Büyüklüğünde Deprem SON DAKİKA: 3.5 Büyüklüğünde Deprem

Zerdeçal

Anti-inflamatuar özelliği bulunan zerdeçal, uzun yıllardır alternatif tıp alanında kuru öksürüğe karşı kullanılır. Astım ve kuru öksürük gibi semptomların hafiflemesine yardımcı olur. Zerdeçal kapsül ya da çay olarak tüketilebileceği gibi bal ile karıştırılarak da kuru öksürüğe karşı tüketilir.

Tuzlu su

Tuzlu su ile gargara yapmak boğazdaki enfeksiyonu önler, boğazın nemli kalmasını destekler. Kuru öksürüğü hafifletmek için tuzlu su gargarasından yararlanarak kuru öksürüğün yarattığı tahrişin önüne geçebilirsiniz.

Bitki çayları

Ballı, limonlu bitki çaylarından yararlanarak bunu da su ile destekleyerek kuru öksürüğün hafiflemesine yardımcı olmak mümkündür. Nane, kekik, zerdeçal, meyan kökü, hatmi kökü ve zencefil gibi bitki çaylarını tüketmek kuru öksürüğe iyi gelir.

Bunların yanında hava nemlendirici kullanarak havayı nemli tutmak, bol sıvı tüketmek, buhar solumak boğazın nemli kalmasına yardımcı olarak kuru öksürüğe iyi gelecektir.

Mercan köşk

Kekik türü olarak bilinen mercan köşk, astım, bronşit ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı tüketilmektedir. Bu hastalıklarla ilişkili olan kuru öksürüğün de giderilmesini sağlar. 4 çay kaşığı kurutulmuş mercan kökünü sıcak suda demleyin. Gün 3 defa tükettiğinizde anti-inflamatuar etkisi sayesinde öksürüğün hafiflemesini sağlar.

Meyan kökü

Meyan kökü, boğaz ağrısının hafiflemesine ve boğazın nemli kalmasına yardımcı olan bileşenler içerir. Meyan kökü tüketmek kuru öksürüğe iyi gelmektedir. 2 yemek kaşığı meyan kökünü kaynar suya attıktan sonra 10 dakika demlenir ve süzülerek tüketilir. Meyan kökü kullanımında doz önemlidir. Uzun süreli kullanımda baş ağrısına ve yorgunluğa neden olabilir.

Hatmi kökü

Hatmi bitkisinin kökü olan hatmi kötü, eski zamanlardan bu yana boğaz ağrısına karşı kullanılmaktadır. Genellikle şurup ya da pastil şeklinde bulunan hatmi kökü kuru öksürüğe de iyi gelerek tahrişin önlenmesine yardımcı olur.

Kekik

Kekik, boğazdaki kasların gevşemesine yardımcı olarak içerisindeki timol bileşiği sayesinde kuru öksürüğe iyi gelir. Kekiği çay olarak tüketmek için 4 çay kaşığı kurutulmuş bitkiyi kaynara suya atarak demleyebilir ve süzebilirsiniz. Boğazı yumuşatmak için içerisine bal katarak da tüketmek kuru öksürüğe iyi gelmesini sağlar.

Muhabir: haber merkezi