Uşak Cephesi

18 Mayıs 1921

 Matbuat ve İstihbarat Müdürü Umumisi/Basın ve Haber Alma Genel Müdürü Hüseyin Ragıp(Baydur)Bey'in Erkânıharbiyeyi Umumiye Riyaseti/Genelkurmay Başkanlığı'na  18 Mayıs 1921 günü gönderdiği istihbarat raporunda Uşak Cephesi'nden de şöyle bahsetmektedir ;

Belge No:1538

Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti

Basın ve Haber Alma Genel Müdürlüğü

Resmî Gazete ve Basımevi Müdürlüğü

Genel-Özel-580

Genelkurmay Başkanlığı Yüksek Katına

Söke istihbarat memurumuzun 14 Mayıs 1921 tarihli telgrafından : İzmir'den alınan 9 Mayıs tarihli rapordur: (Siyasî teşkilâttan)

1. İzmir'de Rum ve Yunanlılar son derece tasalıdır. Yunanılar geldiler, rahatımızı bozdular, biz harp istemeyiz, Tanrı’nın izni ile Türkler gelir kurtuluruz" diyorlar.

2. İzmir Yunan çevreleri, Rumi mayıs başlarında saldırıya geçileceği umudundadır.

3. Milâdî nisandan mayıs başlangıcına kadar Manisa'dan Uşak istikametine dört yüz kırk sekiz vagon er, kırk beş vagon cephane, altmış vagon hayvan geçmiş ve Soma istikametine yüz elli üç vagon gitmiştir. Soma'dan Manisa’ya altmış dört vagon gelmiş ve her gün Uşak tarafından iki vagon dolusu hava değişimli ve izinli er İzmir’e geçmiştir.

4. Yabancı çevrelerden yapılan soruşturmalara göre Yunanistan'ın Marmara'dan Çivril'e kadar Uşak cephesinde, yedek kuvvetleri dahil olduğu halde yetmiş, seksen bin askeri vardır. Her gün kamyon, otomobil gönderiliyor. Geçen hafta İzmir'e İngiliz vapuru ile iki yüz kamyon geldi. İki yüz kadar da tank umut edildiği ve beklendiği gizlice duyulmaktadır.

5. Şimdilik, dört bin kadar Bulgar askeri  Yunanlılar tarafından Uşak'a gönderiliyor. Bunlar, beyaz ve yeşil işaretlerle gündüzleri silahsız, bizim tarafa geçeceklerdir. Beyaz yeşil işaretlilere bizim askerler ateş etmesinler. Mümkünse bizim taraftan ara sıra bunlara beyaz, yeşil işaretler verilsin. Bulgarlar, durum elverişli olursa fedailik edip büyük cephanelikleri ateşleyeceklerdir.

6. Yürük Ali Efe'nin Karapınar baskını üzerine Yunan askerleri karşılık olarak, o yörede yedi Müslüman köyünü yerle bir edip içindekilerin hepsini öldürmüşlerdir.

7. General Papulas, Venizelos subaylarını İzmir kışlasına toplamış ve öğütte bulunmuş ise de subaylar dinlememişlerdir.

8. Disiplin bozuktur.

9. Yunan zulmü İzmir’de hafiflemiştir. Dışta emeli, siyaseti eskisi gibi süregelmektedir.

18 Mayıs 1921

Basın ve Haber Alma Genel Müdürü

Hüseyin Ragıp

Arşiv No. 1/4283

Dosya No. 17

Göz No. 4

Klasör No. 1033

Uşakspor yenilgiyi hakeme bağladı Uşakspor yenilgiyi hakeme bağladı

Dosya No. 21-96

Fihrist No. 89-ve 89-1

  Kaynak: Harp Tarihi Vesikaları Dergisi,Yıl:23,Sayı:71,Eylül 1974,Genelkurmay Basımevi,1974,s.7-11

Not: Burada bahsedilen muhtemelen I.Dünya Savaşı’nda esir düşen ve Yunan Ordusu için çarpışmak üzere Anadolu’ya gönderilen Bulgar askerleridir.

Muhabir: SALİH KILINÇ