Hayırsever Sudi  Özkan’dan Bodrum’a 3’üncü okul Hayırsever Sudi Özkan’dan Bodrum’a 3’üncü okul

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, şehirler arası yolcu taşımacılığında kullanılan otobüslerde önemli bir değişiklik yapacaklarını duyurdu. Yapılan açıklamaya göre, 1 Ocak 2024 itibarıyla şehirler arası otobüslerde araç takip cihazı kullanımı zorunlu hale gelecek.

Bakan Uraloğlu, yazılı bir açıklama yaparak, Türkiye genelinde en çok tercih edilen ulaşım araçlarından biri olan şehirler arası otobüslerde güvenliği artırmak ve denetimleri sağlamak amacıyla yeni bir düzenlemeye gittiklerini belirtti. Son dönemde meydana gelen kazaların ardından alınan bu kararın, seyahat edenlerin güvenliğini en üst seviyeye çıkarmayı hedeflediğini ifade etti.

Bu kapsamda, otobüslerin anlık olarak takip edilebilmesi amacıyla araç takip cihazı takma zorunluluğu getirilecek. Araçların konum, tarih ve saat bilgileri, 2 dakikalık periyotlar halinde Bakanlık tarafından belirlenen 'Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi'ne (U-ETDS) elektronik ortamda iletilecek.

Yapılan açıklamada, bu uygulamanın, Karayolu Taşıma Yönetmeliği çerçevesinde 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği ifade edildi. Uygulamanın, taşıtların etkin bir şekilde takip edilebilmesini sağlayarak güvenlik standartlarını artırması ve usulsüz taşımacılığı engellemesi bekleniyor.

Bakan Uraloğlu, yeni düzenleme ile ilgili olarak "Sistem sayesinde mevcut düzenlemelerin etkin bir şekilde uygulanması ve takip edilmesi için bu bilgiler Bakanlığımız tarafından kullanılacak" açıklamasında bulundu. Ayrıca, bu bilgilerin korsan taşımacılığı engelleme, taşımacı firmaların rekabetçi ve adil bir yapıda faaliyet göstermeleri, vatandaşların güvenli seyahat etmeleri, izin verilen güzergah dışına çıkan araçların tespiti gibi birçok alanda kullanılacağı belirtildi.

Editör: Seher ZEYBEK