Murat Dağı Yok Olmasın Platformu sözcüsü Funda Öz Akcura ve platform üyeleri, Pınarbaşı’ndaki taş ocağı davasının bilirkişi keşfi için Sivaslı ve Pınarbaşı belediye başkanlarını ziyaret etti.

Murat Dağı Yok Olmasın-1

Bir firmanın Pınarbaşı’nda kalker ocağı açmak istemesi üzerine belde halkı ayağa kalktı.

Belde sakinleri ve yaşam savunucularının kesinlikle istemediği taş ocağı için dava sürüyor. Davanın bilirkişi keşfi 27 Haziran Perşembe günü saat: 11.00’de yapılacak.

Murat dağı Yok Olmasın Platformu sözcüsü Funda Öz Akcura, Sivaslı Belediye Başkanı Bahri Azatçam’ı ziyareti sırasında https://www.yesilsivasligazetesi.com/ İnternet haber sitesine açıklamalarda bulundu.

 Akcura, karşı çıktıkları taş ocaklarının neden olduğu tahribattan bahsetti.

Akcura, “Güven Madencilik Pınarbaşı’nda kalker ocağı açmak istiyor. 2018’de ÇED gerekli değildir kararı alındı. Biz bu karara Pınarbaşı Belediyesi ve yurttaşlar olarak dava açtık ve o davayı kazandık. Şimdi ÇED dosyası hazırlandı. Pınarbaşı Belediyesi ve 15 yurttaş ÇED dosyasının iptali için Bakanlığa dava açtı.

Kalker ocağının açılacağı alan tamamen orman. Su kuyularına mesafesi 100 metreden başlıyor. Çevresi mera. Pınarbaşı beldesine uzaklığı ise 1 kilometre. Bölgede faaliyet gösteren taş ocakları var. Pınarbaşı beldesi durumdan müzdarip. Çünkü taş ocakları yeraltı sularının yok olmasına neden olmuş.

Ayva Reçeli Nasıl Yapılır? (Tarifi) Ayva Reçeli Nasıl Yapılır? (Tarifi)

Yapılan patlatmalar yeraltı sularını kaçırmış, yataklarını değiştirmiş. Geçmişte pınarlarının olduğu adını pınarlardan alan Pınarbaşı’nda artık su yok.

Pınarbaşı taze fasulyesi artık yok

Bölge halkının ana geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Ama hayvancılık çok ciddi bir şekilde zarar görüyor bu süreçlerden. Çünkü yapılan patlatmalar hayvanların düşük yapmasına ya da korkudan çatlayıp ölmesine neden oluyor. Çok ciddi bir zarar söz konusu. Taş ocaklarındaki tozuma meraların, tarlaların ve meyve bahçelerinin üzerini kapladığı için, meyvelerin döllenmesini engelliyor. Meralara geldiği için hayvanların beslenmesini önlüyor. Bitkilerin üzerine geldiği için ise tarımı öldürüyor. Geçmişte burada sağlam bir taze fasulye üretimi varken yılda 2-3 kez hasat yapılırken, tozla beraber bölgeye kırmızı örümcek gelmiş. Bu yüzden Pınarbaşı’yla özdeşleşen fasulye üretimini de sekteye uğratmış. Pınarbaşı halkı bu taş ocağının açılmasına karşı. Bu nedenlerden dolayı bu dava açıldı. Davanın bilirkişi keşfi 27 Haziran Perşembe günü saat: 11.00’de yapılacak. Biz de tüm Uşak halkını bu bilirkişi keşfinde, suyun yanında destek olmaları için Pınarbaşı’na davet ediyoruz. Suyumuza Sahip Çıkıyoruz çağrısıyla bekliyoruz.” dedi.

Muhabir: Ece Yıldırım