Simav-Gediz fay hattının en hareketli bölümünde bulunan Murat Dağı, 7.3 şiddetinde olası bir depremde en çok etkilenen bölge konumunda görülüyor.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan,  sosyal medya X hesabından yaptığı açıklamada Kütahya için 7,3 büyüklüğünde deprem olasılığına dikkat çekti.

Ercan paylaşımında; “''Kütahya ilinin gelecekte görebileceği en büyük deprem; M7,3. Kütahya içi güvenli, ancak Simav, Gediz bölgesi çekinceli'' ifadesini kullandı.

En tehlikeli fay hattı Murat Dağı’ndan geçiyor

AFAD'ın son deprem tehlike haritasına göre, yüksek tehlikeli kentlerden birisi de Kütahya. Kentte çok sayıda aktif fay bulunmakta ve bu faylar 5.0 üzeri depremleri de ara ara üretmektedir.

Buna göre Gediz ilçesindeki Gediz-Emet Fay Zonunun (bölgesinin), Gediz segmenti en tehlikeli faydır ve 1970'de 7.2'lik deprem de üretmiştir. Simav fay zonu içerisinde yer alan Simav, Pazarlar ve Gediz ilçeleri ise, bir başka önemli fay hattına ev sahipliği yapmaktadır.

Son günlerde altın madeni açılmak istenen Murat Dağı aynı zamanda başta Uşak olmak üzere 10 ilde yaşayan yaklaşık 15milyon insanın içme ve tarımsal amaçlı su ihtiyacını karşılıyor.

Dağda maden aranması olası bir deprem ihtimalinde 1 5 milyon kadar insanın susuz kalmasına neden olacaktır.

Uşak Ürünköy Kavşağı’nda kaza Uşak Ürünköy Kavşağı’nda kaza

(SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK