Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş sosyal medya hesabından Srebrenitsa Soykırımı’nın yıl dönümü nedeniyle bir anma mesajı paylaştı. Rektör Savaş mesajında; “Bugün, yüreklerimizde büyük bir acıyla ve hüzünle hatırladığımız Srebrenitsa Soykırımı’nın 28. yıl dönümü. Avrupa ortasında insanlık tarihinin en vahşi suçlarından biri işlenerek kadın, erkek, çocuk ve yaşlı demeden masum siviller hedef oldu. Irkçılığın çirkin yüzünü 21. Yüzyıla girerken yeniden gösteren bu katliamda şehit olan tüm Bosnalı kardeşlerimize Allah’tan rahmet diler, yakınlarını kaybedenlere sabr-ı cemil niyaz ederim. Srebrenitsa’yı asla unutmayacağız. Ruhları şad olsun…” dedi.
Srebrenitsa’da neler olmuştu?
Srebrenitsa Katliamı/Srebrenitsa Soykırımı 1991-1995 Yugoslavya İç Savaşı (Hırvatistan Savaşı ve Bosna Savaşı) sırasında Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun Srebrenitsa'ya karşı giriştiği Krivaya '95 Harekâtı esnasında Temmuz 1995'te az 8.372 Bosnalı katledildi. Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kentinde Sırp general Ratko Mladiç komutasındaki ağır silahlarla donatılmış Bosna Sırp ordusu tarafından kadın ve küçük yaşta çocuğun da öldürüldüğü katliam belgelerle kanıtlandı. Katliama Sırp Cumhuriyeti Ordusunun dışında "Akrepler" olarak tanınan Sırbistan özel güvenlik güçleri de katıldı. Birleşmiş Milletler Srebrenitsa'yı güvenli bölge ilan etmiş olmasına karşın 400 silahlı Hollanda barış gücü askeri katliama seyirci kalmıştır.
Srebrenitsa Soykırımı, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana “Medeni” ve “Demokrasi Havarisi” kesilen Avrupa'da gerçekleşmiş en büyük insanlık trajedisi olarak Avrupa’nın tarihinde kara bir leke olarak yerini aldı.
(SEHER ZEYBEK/HABER)