Prof. Dr. Numan Kurtulmuş: Türkiye'nin Tecrübeli Siyasetçisi ve Akademisyeni

Numan Kurtulmuş, 1959 yılında Ordu'nun Ünye ilçesinde doğdu. Baba adı İsmail Niyazi, anne adı ise Ayşe Güngör'dür. Eğitim hayatına İstanbul İmam Hatip Lisesi'nde başlayan Kurtulmuş, lisans ve yüksek lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde tamamladı. 1992 yılında İktisat Doktoru unvanını alan Kurtulmuş, 1994 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde doçent olarak atandı. Akademik çalışmalarını ABD’de Cornell Üniversitesi'nde sürdüren Kurtulmuş, 2004 yılında profesör unvanına yükseldi. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde uzun yıllar Sosyal Siyaset ve İnsan Kaynakları Yönetimi konularında dersler verdi.

Siyasetteki Yükselişi

Prof. Dr. Kurtulmuş, 1998 yılında aktif siyasete atılarak Fazilet Partisi İstanbul İl Başkanı ve Genel İdare Kurulu üyesi olarak görev yaptı. 2008 yılında Saadet Partisi Genel Başkanı seçildi. 1 Kasım 2010 tarihinde Halkın Sesi Partisi'ni (HAS Parti) kurdu ve bu parti, 2012’de AK Parti ile birleşti. AK Parti’de Ekonomi İşleri’nden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü.

Hükümetteki Görevleri

29 Ağustos 2014 tarihinde 62. Hükümet’te Başbakan Yardımcısı olarak göreve başlayan Kurtulmuş, 63, 64 ve 65. Hükümetler döneminde Başbakan Yardımcılığı ve Hükümet Sözcülüğü yaptı. 65. Hükümet’te yapılan değişiklikle Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev yaptı. AK Parti 6. Olağan Kongresi’nde MKYK üyeliğine seçilen Prof. Dr. Kurtulmuş, halen AK Parti Genel Başkan Vekilliği görevini yürütmektedir.

Meclis Başkanlığı

Polat Çifti Hakim Karşısında Polat Çifti Hakim Karşısında

Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, 7 Haziran 2023 tarihinde 30. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı olarak seçildi.

Evli ve üç çocuk babası olan Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, geniş bir deneyim ve bilgi birikimiyle Türkiye'nin siyasi ve akademik arenasında önemli bir figür olarak tanınmaktadır

Kaynak: Bülten