Uşak Belediyesi web sayfasında 6 Haziran tarihli ihale ilanında ihalenin 4 Temmuz’da yapılacağı belirtiliyor. Projede 6 işyeri var. Ancak nedense caddeye bakan 4 işyeri satışa çıkarılmış. Ortalarda yan sokaklara bakan 2 işyeri ihale kapsamında görünmüyor. Herhalde ‘para etmez’ diye düşündüler.

Uşak Belediyesi’nin yıkılan 4 katlı binası 1956 yılından bu yana Uşaklılara hizmet vermişti. Sanırım, Uşak il olduktan sonra yapılan bir binaydı. Uşak’ın kent hafızasında yıkılacak olan Valilik binası ile birlikte önemli bir yer kaplıyordu.

Neyse, konumuza dönersek; yıkılan belediye binası yerine yapılan 2 katlı yeni binada bulunan ve caddeye bakan 4 işyerinin 2’si 32 milyon TL, birisi 35 milyon TL, diğeri de 37 Milyon TL olmak üzere toplamda 136 milyon TL muhammen bedelle satışa çıkarılmış. Uşaklı tabiriyle deli para. Alabilene hayırlı olsun.

Uşak Belediyesi’nin 2023 yılı bütçesi, 1 milyar 811 milyon lira olarak belirlenmişti. Bu 4 işyeri satıldığı takdirde belediyemizin kasasına bir yıllık bütçenin yüzde 7,5’u gibi önemli bir meblağ ediyor.

Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Çakın kusura bakmasın ama bu 4 işyerinin satışından gelen para nerelerde kullanılacak? diye sorsam ayıp olur mu?

Aslında bu para hiçbir yerde kullanılmayacak. Festivallere, çeşitli etkinliklere, Ramazan ayında verilen iftarlara harcanan paralar yerine konacak. Tabi ki bu benim gözlemim. Yanılıyor da olabilirim.

Uşak Belediyesi 2022 yılı borcu denetim raporlarında 134 milyon 657 bin TL olarak açıklanmış ve geçen yıl 54 milyon TL bütçe açığı verildiği de belirtilmişti. Şimdi bu 4 işyerinin geliri, borçları kapatıyor ve 2 milyon TL de kâra geçiriyor.  Ya da bu işyerlerinin satışından bu amaçlanıyor.

Bundan bir ya da iki önceki yazımda festivallere karşı olmadığımı belirtmiştim. Ancak, herkese ayağını da yorgana göre uzatmak gerek. Baba parası yiyen mirasyedi gibi, kamunun paralarını festivallere harcayıp ondan sonra da yine kamunun mallarını satmak da bana çok akıl kârı gelmiyor.

Ayrıca satılan işyeri kamunun malı. Yani benim senin paranla kamuya yani bize yarar sağlasın diye yapılmış bir yer. Bize yani kamuya danışmadan satmak ne derece doğru?

Doğru da olsa yanlışta olsa bir zamanların meşhur Maliye Bakanı merhum Kemal Unakıtan; “Kamu malını satamazsınız” diyenlere; “Babalar gibi satarım” diye cevap vermişti. Uşak’ta da kamu alanları babalar gibi satılıyor işte

Bir başka konu da burası ilgili imar planında kamu alanıysa, imar değişikliği kararı almadan ve imar paftasına işlenmeden ticari alan çevirmek yasalara ve mevzuata uygun mu?

Örneğin; Ulu Cami ve Burma Cami olduğu için belli bir mesafeye kadar bu bölgede kendi mülkünüzde olsa alkollü bir eğlence mekânı açamazsınız. Marangoz dükkânı açamazsınız. Şimdi imar planında resmi alan görünen yerde hiçbir plan değişikliği yapmadan ticari alan açmakta bana göre doğru değil.

Birde burada yeni inşa edilen işyerlerinin satılacağı çok önceden duyurulması gerekmez miydi? Uşak dışında ihaleye katılacak işletmeler ya da kişilerin duyma şansı olur belki de ihalede fiyat daha yüksek olurdu.

Uşak Belediyesi de ekonomik olarak hiç iyi durumda görünmüyor. Sat sata nereye kadar gidebilirsiniz? Türkçede güzel bir söz vardır. “hazıra dağ dayanmaz” diye.

Uşak’ta para harcanacak o kadar büyük sorunlar var ki…

Pazar günü yaşadığımız sel felaketini hatırlayınız. Uşak büyük bir afetti yaşamaktan kıl payı kurtuldu.

Demek ki sel felaketine karşı ilimiz merkezinde yeterli bir alt yapı yok. Deprem karşı ne gibi önlemler almak gerekiyor? Bunlar için harcanan bütçeler nedir? Bilmiyorum. Ama bir bütçe hazırlayıp afetlere karşı hazırlıklı olmak gerek.

Sonra festivalde yaparız, fuarda…

(SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK