Uşakspor yenilgiyi hakeme bağladı Uşakspor yenilgiyi hakeme bağladı

Yaz aylarında geldiğinde Uşak’ın en büyük korkusuz susuz kalmak oluyordu. Ancak bu yıl Küçükler köyünden ve Çokaran Mağarasından çıkan suları paylaşan Uşak kent merkezi ve Banaz köyleri hiç su sıkıntısı çekmedi. Geçen yıl bu dönemlerde su seviyesi yüzde 24’lerde olan Küçükler Barajı’nda su seviyesinin şu anda yüzde 46’larda olduğu öğrenildi.

Sayac

Geçmiş yılların yaz aylarında yaşanan su sıkıntısının bu yaz yaşanmamasının nedeni; “Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından tarım işletmelerindeki borulu sistemleri ön ödemeli elektronik sayaçlarla güncelliyor” olması gösterildi.

Geçen yıllara göre Uşak içme suyu havzalarında yüzde yüze varan artış yaşanmasının nedeni, köylülerin daha az su parası ödemek için tarım amaçlı su kullanımlarını mümkün olduğunca aza indirmeleri ve vahşi sulama yönetimlerinden vazgeçmesi olduğu belirtildi.

Sayac 1

Ön ödemeli sayaç tarımsal sulamada verimliliği artırdı

DSİ'den yapılan açıklamaya göre, DSİ 2. Bölge Müdürlüğü sorumluluğundaki İzmir, Manisa ve Uşak'ta devam eden revizyon çalışmaları sayesinde yeni sistem ile su daha verimli kullanıldı ve hem üretici hem de Türkiye kazandı.

Tarlalardaki sulama sistemlerine ön ödemeli elektronik sayaç takma projesi kapsamında; 37 sulama sahasında toplam 3 bin 161 ön ödemeli elektronik sayaç sulamalara monte edildi.

Proje kapsamında Uşak'ta 1205, Manisa'da 519, İzmir'de ise 1437 ön ödemeli elektronik sayacı sistemimize dahil edildi ve bu sayede su tüketiminde yüzde 40’ları aşan su tasarrufu sağlandı.

Muhabir: SALİH KILINÇ