Sedad Hakkı Eldem (20 Aralık 1908, İstanbul - 7 Eylül 1988, İstanbul), Türk mimar, akademisyen ve yazar. 20. yüzyılın önde gelen Türk mimarlarından biridir. Osmanlı dönemi evleri ve 18 ve 19. yüzyıl saray ve köşkleri üzerinde yaptığı çalışmalar ve klasik Osmanlı mimarisi üzerine araştırmalar yaparak, mimari tasarımda geleneksel motiflerin yeniden kullanılmasına öncülük etmiştir.

Sedad Hakki Eldem Genclik Yillari

Hayatı: Sedad Hakkı Eldem, 20 Aralık 1908'de İstanbul'da dünyaya geldi. Babası diplomat İsmail Hakkı Bey, annesi Azize Galip Hanım'dır. Anne tarafından büyük dedesi, II. Abdülhamid devrinde Osmanlı sadrazamlığı yapmış Osmanlı devlet adamı İbrahim Edhem Paşa'dır. Dedesi İsmail Galip Bey, Türkiye'de nümismatiğin kurucusu olarak bilinir. Büyük dayılarından Osman Hamdi Bey Türk müzeciliğinin kurucusu, Halil Ethem Bey ise jeoloji alanında katkılarıyla tanınan kişilerdir.

Babasının diplomatik görevleri nedeniyle çocukluğu Cenevre, Münih ve Zürih gibi Avrupa şehirlerinde geçti. İlköğretimi Fransızca, liseyi ise Almanca okuyan Eldem, bu iki dile de hakim oldu. Münih'te lise eğitimi alırken, dönemin Avrupa mimarisi ve tanınmış mimarlarından etkilendi.

Miss Turkey Güzeli idil Bilgen Kimdir? Kaç Yaşında ,Nereli Miss Turkey Güzeli idil Bilgen Kimdir? Kaç Yaşında ,Nereli

1924 yılında İstanbul'a dönen Eldem, mimarlık eğitimi almak üzere Sanâyi-i Nefîse Mektebi'ne girdi. Mimar Vedat Bey’in tavsiyesiyle, Guilio Mongeri'nin öğrencisi olarak mimarlık eğitimine devam etti. Öğrencilik yıllarında mimari desen çizimleri ve tarihi eserlerin incelemesi üzerine çalışmalarda bulundu.

Eldem01

1928'de Sanâyi-i Nefîse Mektebi'nden mimarlık diplomasını aldıktan sonra, Berlin ve Paris'te mimarlık atölyelerinde staj yaptı. 1930 yılında Türkiye'ye döndü.

1931’de Budapeşte Fuarı'nda Türk Pavyonu’nun inşasını üstlenerek mimarlık pratiğine başladı. 1932'de kendi mimarlık bürosunu açtı ve aynı yıl Akademi’ye öğretim üyesi olarak atandı. Akademik kariyeri boyunca yapı, millî mimari, mimari proje, rölöve ve restorasyon dersleri verdi. Emekli olduktan sonra da proje atölyelerinde çalışmalarını sürdürdü.

Sedad Hakkı Eldem

Tarihi yapıların korunmasıyla ilgili olarak 1941-1945 arasında Eski Eserleri Muhafaza Encümeni'nde, daha sonra 1962-1978 arasında Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu'nda görev aldı.

II. Dünya Savaşı'ndan sonra 1948’de Uluslararası Mimarlar Birliği'nde (UIA) Türkiye’yi temsil etti. 1986’da Uluslararası Ağa Han Mimarlık Ödülü kazandı. Sedad Hakkı Eldem, 7 Eylül 1988'de İstanbul’da hayatını kaybetti ve Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ