Sivaslı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Şadan Ülker liderliğinde Ebe Nuriye Gökkaya ve Ebe Hatice Çetin tarafından 40 hafta boyunca devam edecek olan “Doğal Olan Normal Doğum” standı açıldı. Polikliniğe başvuran gebelere normal doğumun avantajları ve gebe sınıfı eğitimlerinin önemi anlatılıyor. Standa Sivaslı’da bulunan tüm gebeler ve gebe yakınları davet edildi.

Çivrilli Muhtarlar; “Biz Uşak’a bağlanmak istemiyoruz” Çivrilli Muhtarlar; “Biz Uşak’a bağlanmak istemiyoruz”

Normal Doğum

Standda Ebe Nuriye Gökkaya ve Ebe Hatice Çetin tarafından normal doğum ve sezaryen doğum hakkında önemli bilgiler paylaşıldı.

Bu bilgiler arasında, “Sezaryen; ancak normal doğumun riskleri sezaryen ameliyatının risklerinden daha fazla olduğu durumlarda anne veya bebeğin hayatını kurtarmak için uygulanan cerrahi bir müdahaledir ve mutlaka gereklilik olduğunda uygulanmalıdır. Tıbben gerekli olmayan sezaryenler anne ve bebek sağlığını tehlikeye atmaktadır. Kısa ve uzun dönemde komplikasyonlara, sakatlıklara, anne ölümüne, bir sonraki gebeliklerde problemlere, çocukta obezite ve astım riskinin artması gibi durumlara neden olabilmektedir. Sezaryen ameliyatı tıbbi gerekliliklere dayalı olarak, yerinde uygulandığında anne ve bebeğin hayatını kurtaran bir cerrahi yöntem iken, gereksiz uygulanması durumunda ise anne ve yenidoğan (maternal ve neonatal) komplikasyon riski ve artan sağlık masrafları ile yakından ilişkilidir.

Normal Doğumun Avantajları

•Doğum sürecinde vücut tarafından salgılanan hormonlar sayesinde doğum sonrasında anne sütü hemen gelir ve bebek emzirilebilir.

•Anne ile bebek arasındaki duygusal bağ daha kısa sürede kurulur.

•Normal doğum, bebeğin doğum kanalından çıkarken akciğerlerindeki sıvının çok büyük kısmının boşalmasına ve nefesini daha rahat almasına yardımcı olur. Bebekte solunum sıkıntısı görülme olasılığı sezaryen ameliyatına göre daha azdır.

•Normal doğumda genel anesteziye bağlı komplikasyonlara maruz kalınmaz.

•Normal doğumda anneye ait riskler sezaryen ameliyatına göre daha azdır.

•Hastanede kalış süresi sezaryen ameliyatına oranla daha kısadır.

•Normal doğumdan sonra günlük yaşama daha kısa sürede dönülebilir.

•Normal doğum yapan annenin rahminde bir kesi veya hasar oluşmadığı için sonraki doğumlarını da normal yolla yapabilir.

•Normal doğum, doğum sayısını sınırlandırmaz.

•İleriki hayatında geçirebileceği karın ameliyatları için bir risk taşımaz.

Normal Doğum

Bakanlık olarak bir yandan güvenli doğumu ön planda tutarken diğer yandan da gebenin rahatını, huzurunu, konforunu ve mahremiyetini dikkate alan hastane ortamlarında doğumu teşvik etmekteyiz. Doğum hizmetlerinin kalite ve standartlarını yükseltmek amacıyla Anne Dostu Hastane uygulamasını başlattık. Anne adayının mahremiyetine saygılı, süreç boyunca anne ve ailesini destekleyen, bebeğin dünyaya en iyi şekilde gelmesini amaçladığımız anne dostu hastaneleri yaygınlaştırıyoruz. Bakanlığımız tarafından sağlık personelimize doğum korkusu olan gebelerin kaygılarını giderme konusunda bilgilendirici eğitim programları düzenlenmekteyiz. Bebeklerimiz dünyaya en iyi şartlarda gözlerini açsın diye biz Sağlık Bakanlığı olarak bu süreçte anne ve bebeklerimizin yanında olmaya kararlıyız” bilgileri yer aldı.

Muhabir: Ece Yıldırım