Sivaslı Meslek Yüksekokulu öğrencisi 2 genç ve Lise öğrencisi 2 genç Sivaslı’da karpuz yetiştirdi.

Sivaslı’nın Pınarbaşı Beldesi’nde kolları sıvayan gençler, olmaz diyenlere inat 25 ton karpuz hasadı gerçekleştirdi. Kendi memleketlerinde de tarımla uğraşan gençler, Sivaslı’da sulu tarımın olduğunu ancak hangi tarımın yapılacağı bilinmediği için sadece fasulye tarımının olduğunu söyledi. Bir girişimcilik örneği sergileyen gençler, Sivaslı’da karpuz üretimi yapmaya karar veriyor. Antalya’dan bir firma ile anlaşan gençler, Sivaslı’ya karpuz fidesi getirterek işe başladılar. İlk başta kimse olabileceğine inanmadı. İlk olarak Pınarbaşı’nda iki tarla denendi. 1400 kök le gençler başlangıç yaptı. Gerekli bakımlar yapıldıktan sonra Temmuz ayında hasat yapılmaya başlandı. Gençler hem Sivaslı’da kendileri üretiyor hem de pazarda karpuzları satıyorlar.

Karpuz (2)

Görüştüğümüz Bitki Koruma bölümü 1. Sınıf öğrencisi Emin Emre Ay, “İlk başladığımızda insanlar bir önyargı içindeydi. Olmaz, burada karpuz mu yetişir? Şeklindeydi tepkileri. Şu an oldu ve bu seferde nasıl olduğuna inanmıyorlar. Başlamadan önce hiç çekincem olmadı. Deneyip görmek istedik. Beklediğimiz şeyler oldu. Rakım farkı burada çok yüksek. Memleketim Bursa Karacabey’de rakım seviyesi 24, 25 burada 1024 rakım seviyesi. Don ve dolu olayı yaşadık. Mahsullerimiz zarar gördü. Çabalayarak başardık. Seneye biraz daha farklı şeyler yetiştirmeyi de düşünüyoruz olmaz denen. Burada bilinçsiz bir şekilde tarım yapılıyor. 25 ton civarı karpuz elde ettik. Seneye dönümü biraz daha arttırıp daha fazla tonaj elde etmek istiyoruz. 4 kişilik bir ekibiz. Okul arkadaşlarımız bize yardım ediyor. Bu konuda hem profesyonel hem fiziki destek bekliyoruz İlçemiz Tarım Müdürlüğü’nden''.

Karpuz (1)

Tapu ve Kadastro 1. Sınıf öğrencisi Ahmet Çankaya, “Ben bu işlerden çok anlayan birisi değilim. Emre benim ev arkadaşım. Onun ısrarıyla girdim bu işe. Daha önce yapmadığım bir sektör. Çabaladık don ve dolu olayları yaşadık mahsulümüz zarar gördü ama yılmadık ve başardık. Bu sene 25 ton karpuz üretimi gerçekleştirdik. Sivaslı’ya önceden Göl Marmara gibi, Salihli gibi sıcak bölgelerden geliyordu karpuz. Burada üretilen ve oradan gelen karpuzların karşılaştırılmasını yaptık Sivaslı’da iklim, su ve toprağın verimliliğinden diğer şehirlerden daha tatlı ve renkli karpuz elde ettik. 35 yıl önce ilk çileği getiren Mehmet Bey gibi, bugün de biz karpuzu getirdik Sivaslı’ya''. 

Karpuz (3)

Gençler bu girişim ile Sivaslı’da karpuz yetişebildiğini ve gelecek dönemlerde de karpuzdan gelir sağlanabileceğini kanıtlamış oldu. 35 sene önce ilk defa Bursa’dan çilek fidesi getirerek ilçenin kaderini değiştiren Mehmet Bey’i örnek aldığını söyleyen gençler, belki de karpuzun da ilçede böyle bir sıçrayış yapabileceğini söyledi.

Sıcak hava Uşak tarhanasının üretimini etkiledi Sıcak hava Uşak tarhanasının üretimini etkiledi

Muhabir: Ece Yıldırım