Dünya Hemofili Günü 1989 yılında, Dünya Hemofili Federasyonu tarafından kurucusu Frank Schnabel’in doğum günü onuruna 17 Nisan’da kutlanmaya başlanmasıyla birlikte dünyada her yıl hemofili ve diğer kalıtsal kanama bozuklukları hakkında farkındalığı arttırma çalışmaları yapıldı. Farkındalığı arttırmak ve erken teşhisin konulabilmesi için yapılan çalışmalarda vatandaşlar " Hemofili " hastalığı hakkında bilgilendirildi.
"Hemofili nedir?"
Hemofili hayat boyu süren genetik geçişli kronik bir kanama hastalığıdır. Hemofili hastalarında “pıhtılaşma” fonksiyonu yeterli olmadığı için kanamayı durduracak olan pıhtının görevini yapması olumsuz olarak etkilenmektedir. Pıhtıdaki problemin nedeni karaciğerden salgılanan faktör VIII veya faktör IX adlı proteinlerin genetik yani “DNA hatası” nedeniyle fonksiyon görmemesidir.
"Dünya Hemofili Farkındalığı"
T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü sosyal medya paylaşımında vatandaşları hemofili farkındalığı konusunda uyardı. Hemofili hastalığına dikkat çeken ve belirtileri görüldüğünde hekime başvurmaları gerektiğini söyleyen T.C Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü sosyal medya paylaşımında şunları söyledi; "Hemofili hastalarında en sık kanayabilecek eklemler diz, dirsek ve ayak bileği eklemleridir. Kanayan eklemin belirtileri ağrılı şişlik, hareket kısıtlılığı, ısı artışı, kızarıklıktır. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden hekime başvurulmalıdır."
(LATİFE ORAL/HABER)