Bir işte kusur ararsanız çok bulursanız. Güzellik ararsanız onu da çok bulursanız. Uşak’ta düzenlenen Cumhuriyetimizin 100. Yıl kutlamaları bana göre çok güzel oldu. Şimdi ufak tefek kusurları ön plana çıkarıp da bütününün güzelliğini görmemek bana haksızlık gibi geliyor.

Benim gözlemlerime göre; Uşak’taki kutlamaların en güzel yanı, Uşak halkının kutlamalara katılmak üzere Atatürk Anıtı’nın bulunduğu alan olan 15 Temmuz Şehitleri Meydanı’na koşmasıydı. Uşak halkı Cumhuriyetine sahip çıkmış ve alanı doldurmuştu. Bayraklar ve kırmızı tişörtlerle izleyicilerin bulunduğu alanlar da en az tören alanı gibi renkli ve cıvıl cıvıldı.

Törende sunulan gösteriler, bu kez çok özenilmiş ve günlerce çalışılarak hazırlanmıştı. Nitekim başarıyla sunuldu.  Törenlerin iki büyük sürprizi; paramotor gösterisi ve 1923 kişiyle sergilenen ve Uşaklının çok sevdiği ve oynamayanı Uşaklı saymadığı yerel İslamoğlu zeybeğini 1923 kişinin aynı anda oynamasıydı.

Paramotorla gösteri yapan Salim Gören adlı 34 yaşında bir gencimizdi. Kendisiyle telefonda görüştüm. O da aşağıdaki tablodan çok etkilenerek, 50 metreden aşağıdan uçmuş, renkli dumanlar çıkararak ve aşağı doğru sarkan Türk Bayrağı ile gerçekten 100. Yıl kutlamalarını renklendirmişti.

Halk oyunlarına gönül vermiş Sınıf Öğretmeni Nilüfer Karçkay Hocamızda yıllardır 1923 kişi ile bir Cumhuriyet bayramında İslamoğlu oynamanın hayli ile yanıp tutuşurmuş. Projesini hayata geçirmek 100. Yıla nasip olmuş.

Vali Dr. Turan Ergün’ün desteği, Uşak’ta faaliyet gösteren 14 Halk Oyunları Kulübü Öğreticisi arkadaşının yardımı, Uşak Milli Eğitim Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor Müdürlüğünün gayretli. çalışmasıyla ortaya u güzel ve eşsiz tablo çıkmış.

Bu güzel tabloyu oluşturan ve emeği geçen herkesin elinden Hızır tutsun ve yoldaşı olsun.

Uşak yöneticileri sporda hünerlerini sergiledi Uşak yöneticileri sporda hünerlerini sergiledi

Kim ne derse desin, ben Can Valimiz Sayın Dr. Turan Ergün ve eşleri hülya Ergün Öğretmenimizi çok sevdim ve takdir ettim. İlk Uşak’a ayak bastıklarından itibaren insan değer veren ve insan odaklı yaklaşımları mütevazı tavırları dikkatimi çekmişti.

Bugün törenlerde Uşaklının bayramını kutlarken şuna şahit oldum. Uşak halkı da

Sayın Valimizi çok sevmiş ve bağrına basmış. Vali Bey amcamın oğlu değil,, Kendisinden efelikte beklemem metelikte.

“Ulu Ozan Pir Sultan Abdal bir şiirinde;

Pir Sultan Abdal'ım sürem bu yolu

İnsan-ı kâmilin olmuşam kulu

İster yağmur yağsın isterse dolu

N‘idem ben ummana daldıktan sonra”

Demiş ya. Benimkisi o hesap İnsanı kâmil olsun yeter.

Borcu olanın başı yerden kalkmaz

Şimdilerde iktidar partisi mensuplarından sık sık; “Cumhuriyetin 2. Yüzyılı Türkiye yüzyılı olacak” sözlerini işitiyoruz ya.

“30 Haziran 2023 Tarihi İtibarıyla Türkiye Brüt ve Net Dış Borç Stoku. “Türkiye Brüt Dış Borç Stoku”, 30 Haziran 2023 tarihi itibarıyla 475,8 milyar ABD Doları olarak gerçekleşmiş olup stokun milli gelire oranı ise yüzde 46,5 olmuştur.”

Borcun olduğu sürece başın yerden kalkmaz. Alacaklıların yüzüne bakamazsın, kapısının önünden bile geçemezsin. “Borç yiğidin kamçısıdır” derler. Yiğit adamın kimseye borcu olmaz.

Kadınların dövülüp öldürüldüğü, çocukların istismar edildiği, geleceğinden umut kesen gençlerin uyuşturucuya yöneldiği bir ülkede gelecek yüzyıl da iç açıcı gelmez.

Açlık sınırının 13 bin TL’yi geçtiği, asgari ücretin net 11 bin 402 TL olduğu, emekli maaşının 7.500 TL olduğu bir ülkenin insanı, bırakın yüzyılı, akşamı çıkardığına dua ediyorsa bana göre o ülkenin yüzyılı falan olmaz.

Muhabir: SALİH KILINÇ