Paylaşımda; Lütfen aracınızın kışlık bakımını yaptırmayı ve mevsime uygun lastik kullanmayı ihmal etmeyin. Doğru lastik sizi hayata bağlar” uyarısı da yapıldı.

Kış lastiği uygulaması, İstanbul’da 25 Kasım, diğer illerde 1 Aralık tarihinden itibaren başlıyor ve 1 Nisan 2024 tarihine kadar devam ediyor.

Lastik ömrüne dikkat

Lastik alırken tarihine mutlaka bakılmalı.

Bir lastiğin ortalama ömrü 40 bin kilometre

Uşak Valisi Ergün'ün Ahilik Haftası Mesajı Uşak Valisi Ergün'ün Ahilik Haftası Mesajı

Bekletilmiş, ömrü dolmuş lastikler özelliğini kaybediyor

Trafik kazalarındaki araç kusurlarının yarısından fazlası lastiklerden kaynaklanıyor.

Kış Lastiği hangi araçlar içi zorunlu?

Kış lastiği uygulaması ticari araçlar için zorunludur. Özel araçların kış lastiği takma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın, şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kış lastiği kullanılması zorunludur. 2023 yılında Türkiye'deki kış lastiği zorunluluğu, yük ve yolcu taşıyan ticari araçları kapsamaktadır. Bu kapsamda ticari araçlar, özellikle kamyonlar, otobüsler, minibüsler gibi ağır ve ticari taşıtlar, kış lastiği kullanma zorunluluğuna tabidir.

Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin; kamyonet, minibüs ve otomobillerin tüm lastiklerinin; ayrıca seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin kış lastiği olması zorunludur.

Kış lastiği takılmadığı takdirde cezası nedir?

Geçtiğimiz dönemde kış latiği takmama cezası 1.152 TL olarak uygulanıyordu. Kış lastiği hususi değil ticari araçlar için zorunlu olan bir uygulamadır. Özellikle yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçlar için zorunludur. Bunlar dışındaki hususi araçlar için kış lastiği uygulaması zorunlu değildir.

(SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK