Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Erhan Çetinkaya, 2022 yılında Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla bu göreve atanmıştı. Çetinkaya’nın, AKP’li Bayrampaşa eski Belediye Başkanı Atilla Aydıner’in damadı olduğu ortaya çıktı. Ocak 2022’de Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, TÜİK Başkanı Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer görevden alınmış ve yerine Erhan Çetinkaya atanmıştı.

Kariyer ve Görevleri

1981 yılında Malatya’da doğan Erhan Çetinkaya, Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden tam burslu olarak mezun olduktan sonra Cybersoft Enformasyon Teknolojileri’nde analist ve proje mühendisi olarak çalıştı. Daha sonra Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nda (BDDK) görev aldı ve ABD’de Duke Üniversitesi The Fuqua School of Business’tan MBA derecesi alarak BDDK’ya geri döndü.

Çetinkaya, CFA (Certified Financial Analyst), FRM (Financial Risk Manager) ve Sermaye Piyasası Kurulu İleri Düzey ve Türev Araçlar sertifikalarına sahip. Eylül 2017’den Aralık 2019’a kadar Vakıf Katılım Bankası A.Ş.’de Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. 20 Aralık 2019 tarihinden itibaren BDDK Başkan Yardımcısı olarak çalıştı. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden Bankacılık ve Finans alanında tam burslu olarak Doktora derecesi aldı.

Özel Hayatı ve Aile Bağlantıları

Erhan Çetinkaya, AKP’li Bayrampaşa eski Belediye Başkanı Atilla Aydıner’in kızı Uzman Psikolog Sümeyra Aydıner ile evlidir. Sümeyra Aydıner, babasının belediye başkanlığı yaptığı dönemde Bayrampaşa’da psikoloji üzerine seminerler vermiş ve “Çocuğum Büyürken” adlı bir kitap yazmıştır.

Polat Çifti Hakim Karşısında Polat Çifti Hakim Karşısında

Gündem Olan Açıklamaları

Enflasyon rakamlarıyla ilgili yaptığı açıklamalarla gündeme gelen Erhan Çetinkaya, özellikle yumurta fiyatı örneğiyle dikkat çekmişti. “Yumurta, doktor muayenesi fiyatları denildiğinde toplulaştırılmış bir fiyattan bahsediliyor. Örneğin bugün (dün) basına yansıyan bir haberde 2,57 lira yumurta fiyatı ifade ediliyor. Gezen tavuk yumurtası 5 lira. Ama 30’lu yumurtaların tanesi 2 lira. Tüketim ağırlıklarına bakıldığında vatandaşların çoğunlukla 30’lu yumurta tükettiği görülüyor. Ortalama toplulaştırılmış fiyatlara bakıldığında yumurta için 2,57 lira gayet mantıklı bir fiyat” ifadelerini kullanmıştı. Bu açıklamalar, kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştı.

Erhan Çetinkaya, 28 Ocak 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı olarak atanmıştır ve bu görevini sürdürmektedir.

Kaynak: Bülten