Uluslararası Ceza Mahkemesi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama kararı çıkardı. ICC Başsavcısı Karim Khan, İsrail-Hamas çatışmalarının ardından toplanan delillere dayanarak, bu kararı aldıklarını açıkladı.

Başsavcı Khan, yaptığı açıklamada, "Ofisim tarafından toplanan ve incelenen delillere dayanarak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın savaş suçları işlediğine dair makul gerekçelerimiz var. Filistin Devleti topraklarında (Gazze Şeridi'nde) 8 Ekim 2023 tarihinden itibaren işlenen insanlık suçu işleniyor" ifadelerini kullandı.

Suçlamalar arasında; sivillerin aç bırakılması, kasten vücut yaralanmalarına veya ciddi acıya neden olmak, kasten öldürmek, kasıtlı olarak sivil nüfusa karşı saldırı düzenlemek, yok etme ve/veya cinayet yer alıyor.

ICC ayrıca, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Gazze'deki lider Yahya Sinvar ve Hamas'ın askeri kanadı İzeddin el-Kassam Tugayları'nın lideri Muhammed ed-Dayf hakkında da "yakalama kararı" başvurusunda bulundu.

Ayva Reçeli Nasıl Yapılır? (Tarifi) Ayva Reçeli Nasıl Yapılır? (Tarifi)

Bu karar, İsrail ve Filistin arasındaki uzun süredir devam eden çatışmalarda uluslararası toplumun dikkatini çekti ve farklı tepkilere neden oldu. Netanyahu hükümeti, ICC'nin yetki alanının dışında olduğunu ve bu kararın hukuksuz olduğunu savunuyor. Ancak ICC, Filistin'in 2015 yılında mahkemeye katılmasıyla bu soruşturmanın yetkisinin olduğunu iddia ediyor.

Şu an için İsrail ve Hamas liderleri hakkındaki tutuklama kararlarının nasıl uygulanacağı ve uluslararası toplumun tepkisi merak konusu.

Kaynak: Bülten