Uşak’ta Gaziler Günü Anma Programı Düzenlendi Uşak’ta Gaziler Günü Anma Programı Düzenlendi

Geçtiğimiz haziran ayında 31,5 milyon Dolar ihracat yapan ve ihracatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9’luk bir düşme yaşayan Uşak’ın en çok ihracat yaptığı ülke ABD olarak açıklanmıştı.

Halı Ihracat (2)

 Uşak ve Afyonkarahisar’ın ihracatında ABD birinci sırada yer aldı. EİB’e bağlı diğer illerin ihracatı en çok yaptığı ülkeler ise, İzmir ve Manisa’nın ihracatında Almanya, Denizli’nin ihracatında Birleşik Krallık, Aydın’ın ihracatında İtalya, Muğla’nın ihracatında Rusya, Balıkesir’in ihracatında ABD, Kütahya’nın ihracatında İtalya yer almıştı.

Peki, Uşak ABD’ye en çok hangi ürününü ihraç ediyordu? Bu sorunun cevabını da Gaziantep Hali İmalatçıları Birliği (GAHİB) Başkanı Zeynel Abidin Kaplan verdi.

Halı Ihracat (1)

Ülke bazlı halı ihracatını da değerlendiren GAHİB Başkanı Zeynel Abidin Kaplan, “Ülke bazında Türkiye'den en çok halı 397 milyon 757 bin dolarla ABD'ye satıldı. Suudi Arabistan 165 milyon 200 bin dolarla ikinci sırada yer alırken, 89 milyon 795 bin dolarla İngiltere üçüncü, Irak ise 81 milyon 480 bin dolar ile dördüncü sırada yer aldı. Yılın ilk 6 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre en çok ihracatın artırıldığı ülke yüzde 77,2 ile Irak oldu. Bu ülkeyi yüzde 49,2'lik artışla Hollanda, yüzde 47,9'luk artışla Moritanya takip etti. Türkiye'den en çok halı ihracatı 944 milyon 693 bin dolarla Gaziantep'ten yapıldı. İstanbul'dan 325 milyon 950 bin, Uşak'tan 36 milyon 520 bin dolarlık halı ihracatı gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Salih Kılınç