Uşak’ta av yasağının kalkmasıyla, sezonun ilk balıkları tezgahlarda yerini aldı.

Uşak Balık-3

Denizden en çok çıkan balık olan palamut, tanesi 100 TL'den satışa sunuldu.

Türkiye'de 15 Nisan'da başlayan av yasağının 1 Eylül'de sona ermesiyle, çeşit çeşit balıklar Uşak’ta alıcısını bekliyor. Tezgahlarda en çok palamut yer aldı. Denizden en çok çıkan palamut, tanesi 100 TL'den satışa sunuldu. Okyanus Balıkçılık sahibi Mehmet Ünal'la birlikte çalışan Bülent Erdoğan'ın eşi Ayşe Erdoğan’dan detayları öğrendik.

Uşak Balık (1)

Balıkçı olan eşi Bülent Erdoğan'a 5 yıldır yardım ettiğini söyleyen Ayşe Erdoğan, “Balık sezonu açıldı. Ama Uşak’ta aşırı bir talep yok. Havalar biraz sıcak olduğu için, henüz havalar soğumadığı için talep çok yoğun değil. Fiyatlarda geçen seneye bakıldığında çok bir değişiklik yok aslında. Hamsinin kilosu 150 TL, İstavritin kilosu 100 TL, palamutun 1 adeti 100 TL. Genelde en çok hamsi, levrek ve çipura rağbet görüyor. Tezgahımızda çeşit çok.

Öncesinde ev hanımı olduğunu söyleyen Erdoğan hem eşine yardım ediyor hem de ev ekonomisine katkıda bulunuyor. Erdoğan, “eşime yardımcı oluyorum. Çalışmak güzel, keyifli kendi ayaklarının üzerinde duruyorsun. Ben işimi severek yapıyorum. Uşak’ta denize kıyımız olmadığı için ve balığın da taze tüketilmesi gereken bir yiyecek olmasından kaynaklı sürekli gidip geliyoruz. Bandırma, Bursa, İzmir, Sinop, Ereğli ve Çanakkale’den sürekli balık sevkiyatı yapılıyor. Sezon açıldı her gün taze balık gelecek artık” dedi.

Okyanuz Balık

Sezonun açılmasıyla birlikte palamut akınının olduğunu söyleyen Mehmet Ünal, “Palamut biraz küçük, tam yağlanmadı. Sezon öncesindeki beklentilerin ötesinde bir balık akını geliyor. Palamut alan müşterilerimize özellikle yağda yapmasını tavsiye ediyorum. Şu anda ızgarası olmaz. Biraz daha zaman geçmesi lazım, yağışların olması lazım. Havalar çok sıcak gidiyor. Bu yüzden balıklar yağlanmıyor. Bununla birlikte sardalye ve istavritin şu anda zamanı. Levreğin de tam zamanı. Diğer çeşitlerimiz de mevcut, balık çok. Hemen hemen her tür balık mevcut. Tatlı sulardan sazan, yayın, dişli turna onlar da devam ediyor. Alabalığımız devam ediyor. Karadeniz somonu baya bir ülkemizde tutuldu. Kılçıksız olması tercih sepeplerinden birisi. Besin değeri yüksek. Barbun, mercan, sarı kanat da geliyor.

Okyanus Balık

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı kuruluşlar mercek altında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı kuruluşlar mercek altında

Balık fiyatları nasıl?

Balık fiyatları beklediğimizin aşağısında. Şu anda 150 – 200 liradan satışa sunulmuştu. Şu an piyasada 60, 70 liraya kadar düştü. Tabi buraya gelene kadar nakliyat fiyatları biraz pahalı olduğu için, şu an 100 liraya satılmakta palamut. 100 lira olmasına rağmen doyurucu. 1 tanesi 1 kişiyi rahatlıkla doyuruyor. 4000, 500 gram civarında balıklarımızın gramajları. Hamsinin kilosu 150 TL, İstavritin kilosu 100 TL, palamutun 1 adeti 100 TL. Sarıkanat 3 boydan oluşuyor. 1. Boyun kilosu 500 TL, 2. Boyun kilosu 300 TL ve 3. Boyun kilosu 200 TL. Çanakkale’den geliyor. Levreğin kilosu 300 TL, Çipuranın kilosu 300 TL, Deniz mercanının kilosu 200 TL, kıyı barbunun kilosu 300 TL, alabalığın kilosu 230 TL, sarı sazanın kilosu 150 TL, ithal Norveç somonun kilosu 600 TL."

Balıkların artık her gün Uşak’a taze geldiğini söyleyen Ünal, “Biraz önce siz de balıkları içeri çekilirken gördüğünüz. Vatandaşlarımız balığı, balık pazarından alırlarsa sağlıklı bir şekilde tüketirler. Balık zaten eskiden beri balık pazarından alınır. Marketlerde, şurada burada satılan balıklardan ziyade, biz vatandaşlarımızı balık pazarına davet ediyoruz. Bizim yerimizin sapa olmasının da dezavantajları var. Araç trafiği açısından sıkıntılı. Kendi özel aracı olanlar gelebiliyorlar. Kemalöz’de oturan, Cumhuriyet Mahallesi’nde oturan insanlar buraya yaya olarak gelemiyor. Özellikle Çarşamba günleri biz burada park yeri sıkıntısı yaşıyoruz. Müşterilerimizin bu konuda şikayetleri var. Balıklarımız taze günü birlik geliyor. Bizler de müşterilimizi bekliyoruz. Haftanın her günü açığız. Pazar günleri de dahil" dedi. 

Muhabir: Ece Yıldırım