“Uşak İli içme suyu ihtiyacını karşılanması amacıyla Baltalı Göleti ve Ayrancı Mevkiinde yapılacak olan Regülatör yapısından ve iki adet kuyudan sağlanacak içme suyunun mevcut Küçükler Arıtma Tesisine iletilebilmesi için 17 km iletim hattı, 1 adet regülatör, 1 adet terfi merkezi, 1 adet 500 m3 depo ve sanat yapıları yapılması” için yarın saat 14.00 de DSİ 2. Bölge Müdürlüğü binasında ihale düzenleniyor.

https://www.yesilsivasligazetesi.com/ İnternet Haber Sitesi olarak Uşak Banaz Baltalı Göleti İçme suyu İletim Hattı yapım işi 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19 uncu maddesine göre açık ihale usulü ile yarın yapılacağı yönünde bir bilgi aldık.

Anacak Banaz İlçesine bağlı olan 220 nüfuslu130 hane ve 200 seçmeni bulunan Baltalı köyü sakinleri, sularının Küçükler İçme Suyu Göletine takviye olarak kullanılmasına tarlalarını sulayamayacakları endişesi ile karşı çıkıyorlar.

Telefonla görüştüğümüz Baltalı Köyü Muhtarı Ertan Atak, ihalenin iptali için olayı yargıya taşımaya hazırlandıklarını ve bu konuda avukatlara gerekli talimatları verdiklerini belirtti.

Baltalı Göleti suyunu neden vermek istemediklerini da anlatan Muhtar Atak, “Bu gölet, 1982 yılında sulama amaçlı yapılmıştı. Göletin bulunduğu alan atalarımızın ekip biçtiği tarlalardı. O dönemde köylülerimiz; ‘tarlalar sulanacak’ diye beş kuruş talep etmeden DSİ’ye bağışlamışlardı.  Buradaki tabelalarda hala ‘sulama göleti’ yazar” dedi.

Baltasu 1

“KÖYÜMÜZDE 3500 DEKAR TARIM ALANI BU GÖLETTEN SULANIYOR”

Baltalı Muhtarı Ertan Atak, Baltalı göletinin suyunu niçin vermek istemediklerini de şöyle anlattı: “Köyümüzde 3500 dekarlık bir alan bu göletin suyu ile sulanmaktadır.  Köyümüzün Üniversiteden tescilli ve coğrafi işareti aldığımız lezzetli kuru fasulyesi ve patlıcan bu sularla yetişmektedir.

Aynı zamanda hayvan yetiştiriciliği yapmaktayız. Köyümüzde 380 küçükbaş, 850 büyükbaş hayvan yetiştirilmekte ve günlük bir ton süt üretilmektedir.

Suyumuz, Küçükler göletine aktarıldığında bize su kalmayacaktır. O zaman bizde tarım ve hayvancılık yapamayız. Onun için istemiyoruz.

Baltasu 3

BALTALI GÖLETİ SUYU İÇMEYE ELVERİŞLİ DEĞİLDİR

Uşaklı Uzman Çavuş gözyaşları arasında toprağa verildi Uşaklı Uzman Çavuş gözyaşları arasında toprağa verildi

Baltalı köyü olarak bizlerde içme suyu sıkıntısı çekiyoruz. Buna rağmen göletin suyunu kullanamıyoruz. Çünkü bu göletin üzesinde Ayranlı Yaylası var. Göçerlerin hayvanları falan hep orada otlar. Göletin suyu hayvan pisliği olduğu için içmeye elverişli değildir.

“GEÇMİŞTE OLDUĞU GİBİ ÜZÜCÜ OLAYLAR YAŞANMASIN İSTİYORUZ”

Biz, 2017 yılında Köy Azaları ile karar alıp kapalı devre sulama sistemi yapılması ve tarlalarımız kullandığımız suya sayaç takılarak sulamk istedik. Bu konuda dSİ ile görüşmeler yapıp mutabık kaldık. DSİ; “Bugün, yarın” deyip yapmadı. Sonra; “paralar deprem bölgesine gitti. Bütçe yok” deyip bizi savdı.

Bir de öğrendik ki köy tüzel kişiliğine ait olan gölet DSİ’ye devredilmiş. 31 Ocak’ta yani yarın ihalesi yapılıyormuş. Biliyorsunuz, geçmişte bu gölet yüzünde komşu köyümüz Ayrancı ile çok üzücü olaylar yaşandı. Bu olayalar bir kez daha yaşansın istemiyoruz. Ama köylümüz çok tepkili. Zapt emekte güçlük çekiyorum.

Balatlı (2)

SUYUMUZ İÇİN MAHKEMEYE GİDERİZ

Biz susuz kalmak istemiyoruz. Suyumuzu korumak için yargıya başvuruyoruz. Avukatlarımız bu konuda gerekli çalışmaları yapıyor.  Komşu Ayrancı köyümüz, suyuna nasıl sahip çıktıysa bizde sahip çıkıp onlar gibi bu olayı yargıya taşıyacağız.

Balatlı (3)

Kaynak: Bülten