Simav Fay Zonu üzerinde bulunan ve en son günümüzden 137 yıl önce 1887 yılında kırılan Banaz segmentinin enerji yüklü olmasından ve 6,8 şiddetinde bir deprem üretilmesinden endişe ediliyor.
Uşak İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Ümit Alp de Gediz depreminin Uşak için önemine dikkat çekerek Murat Dağı’nda maden aranmasının zararlarına değindi.
KÜTAHYA GEDİZ VE SİMAV HATTI ÇOK TEHLİKELİ
Maden Tetkik Arama Enstitüsü (MTA) 6 Şubat depreminden sonra Anadolu toprakları içerisinde bulunan diri fay hatları haritasını güncelledi. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından güncellenen diri fay haritasına göre, Türkiye'de 45 il ve 110 ilçe diri fay hattı üzerinde yer alıyor ve deprem riski taşıyor. Her biri 5.5 ve üzerindeki büyüklükte deprem üretebilme kabiliyetine sahip olan toplam 485 diri fay hattının yer aldığı harita, deprem riskini net bir şekilde ortaya koyuyor.
Kütahya'da diri fay hattının geçtiği alanlar, özellikle Gediz ve Simav ilçelerinde bulunuyor. Bu durum, Kütahya'nın da deprem riski taşıyan bölgelerden biri olduğu belirgin bir şekilde görülüyor.
1970 Gediz Depremi, 28 Mart 1970 tarihinde, mahallî saatle 23.00'ten az sonra, merkezi Kütahya'nın batısındaki Gediz yöresinde meydana gelen deprem.
Depremde Batı Anadolu sarsılmıştır. Bu depremi daha başka sarsıntılar takip etmiş ve haftalar sonra dahi farklı büyüklükte sarsıntılar ve ufak depremler hissedilmiştir. Depremin dış merkezi 39.2°N ve 29.5°E olarak verilmektedir. Sarsıntının büyüklüğü Richter ölçüsüne göre 7,6 idi. Depremin menşei tektoniktir.
Yaklaşık olarak 3000 km2 genişliğindeki sarsıntı alanında takriben 3500 ev tamamen yıkılmış, 7000 ev ağır surette ve 10.600 den fazla bina da fazla ölçüde hasara uğramıştır. 33.000 aile, yaklaşık olarak 80.000 kişi barınaksız kalmış, 6 saniye süren depremde 800 kişi(yabancı kaynaklarda 1086 kişi) ölmüş ve 520 (yabancı kaynaklarda 1260 kişi) yaralanmıştır.
Deprem sonrasında yıkılan ve tamamen harabeye dönüşen şehrin Uşak yolu üzerinde 7 km ilerisine Kadınlar Pazarı denilen mevkiiye yeniden bir şehir kurulmuş ve yıkılan şehre "Eski Gediz" adı verilmiştir.vKadınlar Pazarı mevkii Gediz'in 7 km güneyinde Şaphane Dağı eteklerinde yer alır. Kütahya ve çevresinde etkin olan diğer depremler ise 1928 Emet 6.2, 1944 Şaphane 6.2, 1970 Gediz 7.2, 1970 Çavdarhisar 5.9 ve 2011 Simav 5,9 bu depremler bölgede ağır hasar vermiştir.
“MURAT DAĞI’NDA MADEN ARAMAK SIKINTILI”
Uşak İMO Başkanı İnşaat Mühendisi Ümit Alp, Gediz depremi ve olası gediz depremlerin Uşak için önemine değindi.
Alp, ““Ülkemiz genç dinamik jeolojik yapıdadır. Bu yüzden dolayı ülkemizde her an her yerde deprem olma olasılığı yüksektir. 28 Mart 1970 depremi “Simav fay zonu” diye adlandırılan zonda meydana gelmiştir ve hissedildiği alan Türkiye'nin yüzde 45’i kadardır. bu kadar bir geniş alanda hisse edilmesinin sebebi ülkenin batı ortasındadır ve o dönemde bir 10 bin kadar bina az veya çok hasar almıştır 1000 kişiye yakın vefat olmuştur.
İlimizde Gediz depreminden etkilenmiştir. 900 kadar binada hasar meydana gelmiştir. Bizim için deprem her an her zaman gelebilecek bir şeydir. Bunun göstergelerini değişik zamanlarda görmüşüzdür. ülkemizde meydana gelen büyük depremler; 1939 Erzincan depremi, 1999 Gölcük depremi,2011 Van depremi ve günümüzde 6 Şubat depremleri göstermiştir ki ülkemizdeki depremlerin ölçeklere çok büyüyebilmek te çok farklı etkiler gösterebilmekte ülkemizin büyük bölümü etkilenebilmektedir.
Gediz depremi neden önemli? çünkü Gediz yöresinde bulunan Murat Dağı’nın bir kısmını da bu deprem kırabilecek güçtedir ve yapıdadır. Sınav fayı onun içerisinde Murat Dağı’nın üstünden de geçmektedir. Bu yüzden dolayı Murat Dağ bölgesindeki her türlü madencilik faaliyeti deprem tehlikesiyle sıkıntılıdır.
Bu yüzden dolayı da bu yörenin madencilikten ari hale gelmesinde büyük fayda vardır depremi hiç bir zaman unutmamalıyız her an olabilecek şekilde düşünmek zorundayız” dedi.