Kütüphane kavramına yeni bir perspektif katan Agro Kütüphane projesi, Uşak Banaz İlçe Halk Kütüphanesi tarafından yaklaşık 2 yıl önce hayata geçirildi. Türkiye’de ilk olan bu çevreci ve yeşil kütüphane, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, İtalya’da düzenlenen 39. IBBY Uluslararası Kongresi’nde tanıtıldı.
Agro 1 (1)

Uşak Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından sosyal medya sayfasından yapılan açıklamada; “T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak, 39. IBBY Uluslararası Kongresi’nde Türkiye’nin ilk Agro Kütüphanesi’ni tanıtmanın gururunu yaşadık. Uşak Banaz Halk Kütüphanesi’nde hayata geçirilen bu yenilikçi proje, doğayı ve edebiyatı bir araya getirerek çocuklarımızın hem kitaplarla hem de doğayla iç içe büyümelerine olanak tanımaktadır.

Agro 1

Ayrıca Kültür Yolu Festivalleri kapsamında çocukları kitaplarla, yazarlarla ve çeşitli etkinliklerle buluşturduğumuz projelerimizi poster sunumu ile 60’dan fazla ülkeden kongreye katılım sağlayan profesyonellere anlatma fırsatı bulduk.

Agro 1 (2)

Eşme Belediyespor Uşak 1. Amatör Küme de iddialı Eşme Belediyespor Uşak 1. Amatör Küme de iddialı

Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın kültürel miras, sürdürülebilirlik ve çevre bilinci gibi önemli konularda farkındalık kazanmaları amacıyla etkinliklerimize devam edeceğiz” denildi.

Çevre dostu tarımı desteklemek için teori ile pratiği birleştiriyor

 “Agro kütüphane” olarak 2 yıl önce yeniden yapılandırılan ve UNDP’den Sosyal İnovasyon Ödülü alan Banaz İlçe Halk Kütüphanesi, çevre dostu tarımı desteklemek için teori ile pratiği birleştiriyor, sürdürülebilir yeşil kütüphane modeline yönelik hizmet veriyor.

Agro 1 (3)

Agro kütüphane modeli, sadece kültürel hizmetlere değil, aynı zamanda sürdürülebilir kalkınma hedeflerine de katkıda bulunarak yerel kalkınma ihtiyaçlarının karşılanmasında rol üstleniyor.

Kütüphanede ata tohumlarının yer aldığı bölümle kütüphaneye gelen öğrencilerin tarımsal faaliyetler yürütebileceği bir alan bulunuyor. Kütüphaneye gelen öğrenciler, bahçedeki alanda tohumdan sebze ve meyve yetiştiriyor. İsteyen öğrencilere de ata tohumlarından elde ettiği ürünlerden tekrar tohum geri getirme şartıyla tohum veriliyor. Kütüphane bahçesinde böcek oteli, meyve atıklarından organik gübre üretmek için kompost makinesi ve küçük bir sera da yer alıyor.

Muhabir: SALİH KILINÇ