Uşak cephesi

24 Aralık 1920

Erkânı Harbiyeyi Umumiye Reis Vekili Ferik Fevzi(Çakmak)Paşa imzasıyla 24 Aralık 1920 günü kayda geçen harp raporunda Uşak Cephesi'ndeki vaziyet şöyle aktarılmaktadır;

Vesika No:1171

Şube:1

Garp

24 Aralık 1336

Harp Raporu

1. Garp Cephesi; Bursa Mıntıkasında: Düşman Bursa’daki hastaneleri tahliye etmiş ve tahliye esnasında hastane ittihaz ettiği binaların tekmil mefruşatını da birlikte götürmüştür. Yenişehir garbinde : Bir tabur piyade ve bir miktar süvari ve iki toptan mürekkep bir düşman kuvveti Barçın ve diğer bir taburu Kirazlıyayla istikametinde ilerleyerek mezkûr hatta tevakkuf etmiştir. İnegöl Garbında: Kazancı istikametine gönderilen keşif kollarımızı düşman bir bölük piyade ve bir takım süvari ile Akhisar'a kadar takip ve badehu avdet etmiştir. Uşak Şimalinde: Dünkü muharebede fazla zayiat veren düşman Abdallar Tepesi’yle garbındaki eski mevaziine çekilmiştir. Karaçayır  ve  Eğlence  ileri kıtaatımız tarafından işgal edilmiş. Tepeköy ve Horozcu  istikametlerine kuvvetli keşif kolları sürülmüştür. Sındırgı'da : Düşmanın bir taburu, Bigadiç’te bir bölüğü olup ağırlıklarını geriye naklettikleri ve Akhisar'da külliyetli düşman askeri bulunduğu anlaşılmıştır.

2025 Bütçe Kanunu Teklifi Meclis'te 2025 Bütçe Kanunu Teklifi Meclis'te

2. Cenup Cephesi : Uşak Mıntıkasında ; Bir düşman alayı Kırka  istikametinde ilerlemiş ve müteakiben diğer düşman kuvvetlerinin de Kapıdağ ’ı istikametinde Derbent  mevziinin sağ cenahına doğru yürüyerek her iki kuvvet Karlık -Kızılcasöğüt  hattında tevakkuf etmiştir. Adana mıntıkasında: Sağ cenahta, 22 Aralık’ta de düşmanı kırk elli araba mecruh ve maktul taşıdığı ve Tarsus’taki Fransız kumandanının tebdil edildiği haber alınmıştır. Bu mıntıkada ilerleyen kıtaatımız Dedeköy. Sarıköy, Köseselimi, İncirli karyelerini işgal etmiştir. Sol cenahta:23 Aralık’ta düşman taarruzu kırılmış ve guruba yakın kıtaatımızın mukabil taarruzu karşısında düşman birçok esliha ve malzeme terk ederek münhezimen cenuba çekilmiştir. Bu mıntıkada düşmanın külliyetli zayiatı vardır. Yalnız bir müfrezemiz karşısında altmış kadar maktulü sayılmıştır. Bu mıntıkadaki düşman kuvvetlerinin kısmen Adana’ya ve kısmen Yenice’ye çekildikleri anlaşılmış ve kıtaatımız Kütüklü, Hasanbeyli karyelerini işgal etmiştir.

Muhabir: (SALİH KILINÇ)