Uşak Deri ve Karma OSB Yönetim binası toplantı salonunda gerçekleştirilen genel kurula; Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım, AK Parti Uşak Milletvekili Fahrettin Tuğrul, CHP Uşak Milletvekili Dr. Ali Karaoba, Uşak Emniyet Müdürü Mehmet Ali Kolcu, Uşak Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. Kenan Taş, Uşak Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birlik Başkanı Atalay Savaş, Uşak Tekstil OSB Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ağaoğlu ve daire il müdürleri katıldı.

Genel Kurul Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Genel kurulun açılış konuşmasını gerçekleştiren Uşak Deri-Karma Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Güngör, “Sizlere önce, göreve geldiğimiz 11 Mart 2023 tarihinden bu yana gerçekleştirdiğimiz çalışmaları kısaca özetlemeye çalışacağım.

2023 yılı mart ayından 2024 yılı haziran ayına kadar toplam 67.1 Milyon TL (2023 yılı 36.7 Milyon TL+2024 yılı ilk 6 aylık 30.4 milyon TL) yatırım gerçekleştirdik.

Bölgemiz adına elektrik satın alınan tedarikçi şirkete, vadesi geçmiş tüm borçlarımızı ödedik” dedi.

Karmaosb (4)

“Atık sorununa kalıcı çözüm üretme konusunda çok önemli adımlar attık”

Atık yönetimi ve arıtma tesisinin verimli çalıştırılması, Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi’nın yıllardır süregelen en önemli iki sorunu olduğuhatırlatan Güngör, bu iki sorunun çözümlenmesine odaklandıklarını kaydetti.

Güngör, “Atık sorununa kalıcı çözüm üretme konusunda çok önemli adımlar attık. 2023 yılı ekim ayında Bölgemizdeki atık sahasını kapattık. Böylece düzensiz atık depolanmasına son verdik.

Sanayi atıklarının geri kazanımı ve bertaraf edilmesi amacıyla, atık yönetimi alanında deneyimli bir firma ile sözleşme imzaladık ve Bölgemizde kurulmuş olan atık toplama ve ayırma tesisinin işletmesini bu firmaya verdik.

Arıtma çamurlarının yakılarak bertaraf edilmesi amacıyla; ZNP Biyokütle Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile 12.06.2020 tarihinde, Yap-İşlet-Devret modeli ile atık yakma ve elektrik üretim tesisi kurulmasına ilişkin 25 yıllık sözleşme imzalanmıştır. Sözleşmede tesisin 31.12.2021 tarihine kadar faaliyete geçirileceği belirtildiği halde, bugün itibariyle tesis halen faaliyette değildir.

Tesisin bir an önce sorunlarını gidererek çamur kabulüne başlaması konusunda noter kanalı ile gerekli uyarıları yaptık.

Uşaklı Uzman Çavuş gözyaşları arasında toprağa verildi Uşaklı Uzman Çavuş gözyaşları arasında toprağa verildi

Uşak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile koordineli olarak, Bölgemizin en önemli hizmet birimi olan atıksu arıtma tesisimizin, ilgili mevzuat doğrultusunda verimli çalıştırılması için geniş kapsamlı revizyon gerçekleştirdik. Arıtma tesisinin tüm ünitelerini kapsayan revizyonlar için 44.7 milyon TL. harcadık.

Bölgemizdeki kapatılan atık sahasında heyelan riskine karşı güçlendirme yapılması amacıyla proje ve ihale şartnamesini hazırladık, Üniversite onayını aldık.

Projenin tahmini maliyeti 40-50 milyon TL. civarındadır. Bu proje için gerekli finansmanın sağlanması konusunda girişimlere başladık” dedi.

Karmaosb (3)

“Su ihtiyacını karşılamak için 2 yeni kuyu açtık”

Bölgemiz firmalarına ihtiyaç duydukları miktarda su sağlamak için çabaların sürdüğünü belirten Güngör, “Bu kapsamda, 500 metre derinliğinde 2 adet yeni su kuyusu açtık, kuruyan bir adet kuyunun ekipmanlarında revizyon yaptık ve üç kuyuyu devreye aldık. Böylece, su arzını toplamda günlük 2.000 metre küp arttırdık.

 Elektrik İşletmemizin; elektrik alış-satışları, birim fiyatların tespit edilmesi, faturalama, mahsuplaşma, kayıp-kaçakların tespit edilmesi vb. konularda danışmanlık hizmeti alınması amacıyla, MTB Enerji Mühendislik Danışmanlık Ltd. Şti ile sözleşme imzaladık. 2023 Nisan ayından itibaren alınan hizmet kapsamında elektrik biriminin tüm verilerini kontrol altına aldık.

Tüm firmalarımızın saatlik elektrik çekişlerinin, lisanssız GES bulunan firmalarımızın elektrik verilerinin, faturalama ve mahsuplaşma işlemlerinin muhasebe birimi ile entegre edilerek sıfır hata ile kaydedilmesi amacıyla otomatik sayaç okuma sistemini (OSOS) kurduk ve 2024 yılı haziran ayında faaliyete geçirdik.

Dünya Bankası kredisi ile hayata geçirilecek olan Yeşil Büyüme İçin GES Kurulumu projemizin Uygulama Projesini, Çevresel ve Sosyal Tarama çalışmalarını tamamladık. Çevresel ve Sosyal Yönetim Planı hazırlık çalışmalarına başladık.

Genişleme alanında ki 23 arsanın 12 adedi yatırım yapmak isteyen sanayicilere satmak üzere tahsis ettik. Kalan 11 adet arsanın satışı için 2024 yılı içinde ihale düzenleyeceğiz.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından hibe desteği ile finanse edilen ‘’Uşak Büyükbaş Deri İşleme Projesi’’ kapsamında kurulan ve 2022 yılı mart ayında hizmete açılan büyükbaş deri işleme tesisini (UBDİT’i) çalıştırmaya devam ediyoruz” ifadesini kullandı.

“Kokunun giderilmesi için maliyeti sanayicilerimize yansıtmak zorunda kaldık”

Güngör, konuşmasına şöyle devam etti: “Bölgemizin ve sanayicilerimizin acil ihtiyaçlarını ve çözüm yollarını çok iyi biliyoruz. Sanayicilerimize kaldıramayacakları ilave mali yük getirmek istemiyoruz. Ancak, sorunlara köklü çözüm üretmek için çok ciddi boyutlarda kaynağa ihtiyacımız var.

Arıtma çamurlarının ve ızgara atıklarının bertaraf edilmesi, arıtma tesisinden kaynaklanan kokunun giderilmesine ilişkin masrafları, ilgili mevzuat doğrultusunda katılımcılarımıza yansıtmak zorundayız.

Mali kaynak sıkıntısı nedeniyle, 2024 yılı için büyük ölçekli yatırım planlayamadık. Mevcut projeleri yürütmeye devam edeceğiz.

2024 yılında 55.6 milyon TL. yatırım yapılmasını planladık. Ocak-Haziran 2024 arasında 30.4 milyon TL. yatırım gerçekleştirdik. Yıl sonuna kadar 25.2 milyon TL yatırım yapacağız.

*Yeşil Büyüme İçin GES Kurulumu Projesini devam ettireceğiz.

*Bölgemizin su sorununa kalıcı çözüm sağlayacak olan Arıtılmış Atıksuyun Geri Kazanımı için İleri Arıtma Tesisi Kurulumu Projesini hayata geçirmek üzere uygulama projesini hazırlayacak ve ön fizibilite raporunu güncelleyecek firmalardan aldığımız teklifleri değerlendiriyoruz.

Genişleme alanında tahsis edilen arsalarda inşaata başlanması için genişleme alanının tümünü kapsayacak alt yapı projelerini hazırlayabilecek firmalardan teklif almaya başladık”.

Karmaosb (2)

Arıtma tesisinin ilgili yönetmelik doğrultusunda çalıştırılması hayati öneme sahiptir

Bölgemizdeki fabrikaların üretime devam edebilmesi için arıtma tesisinin ilgili yönetmelik doğrultusunda çalıştırılması hayati öneme sahiptir. Göreve geldiğimiz 2023 yılı mart ayından bugüne kadar arıtma tesisinin revizyonu için 44.7 milyon TL. harcadık. Fabrikalardan deşarj edilen atıksuların kirlilik yükü azaltılmadığı takdirde harcadığımız bu para boşuna gidecek, gelecek yıl daha büyük bedeller ödemek zorunda kalacağız.

Siz değerli sanayicilerimizden; ön çökeltim havuzlarından atıksu kanalına katı madde gitmesini önlemenizi rica ediyoruz.

Beni sabırla dinlediğiniz için hepinize teşekkür eder, genel kurulumuzun Bölgemiz ve sanayicilerimiz için hayırlı olmasını dilerim.

Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, AK Parti Uşak Milletvekili Fahrettin Tuğrul ve CHP Uşak Milletvekili Dr. Ali Karaoba’da birer selamlama konuşması yaparak genel kurulun sanayicilere hayırlı ve uğurlu olması dileklerini ilettiler.

Muhabir: SALİH KILINÇ