T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) ve Zafer Kalkınma Ajansı iş birliğinde İİBF’nin 50. yılı dolayısıyla yayınlanan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisinin “Bölgesel Sürdürülebilir Kalkınma” (Özel Sayısı) Temalı Tanıtım Toplantısı ve Paneli düzenlendi.

U M U T

Yerel Afyon Postası Muhabiri Nazlı Azbay’ın haberine göre, panelde konuşan Zafer Kalkınma Ajansı Planlama ve Bölgesel Koordinasyon Birimi Başkan V. Bekir Umut, hiçte iç açıcı bilgiler vermedi. İşte Umut’un o konuşması:

 TR33 Bölgesinde kır nüfusu, yüzde 30 ile Türkiye ortalamasının üstünde

Kaan Yiğit; Uşak bu fırsatı kaçırmamalı Kaan Yiğit; Uşak bu fırsatı kaçırmamalı

Bu panelde konuşan Zafer Kalkınma Ajansı Planlama ve Bölgesel Koordinasyon Birimi Başkan V. Bekir Umut, “TR33 Bölgesi Bölge Planı ve Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi” konulu sunumunda ise TR33 bölgesine dair sosyo-ekonomik görünüm, bölgesel gelişme ulusal stratejisi ve bölgenin konumu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Umut, TR33 Bölgesinde kır nüfusunun yüzde 30 ile Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu belirtti. Sosyo-ekonomik endeksinde birinci kademede (en gelişmiş ilçelerde) TR33 Bölgesinde yer alan illerdeki hiçbir ilçenin yer almadığını söyleyen Umut, “En kötü kademede de yok. Daha çok geride kalmış ilçelerimizin olduğunu görmekteyiz. 54 ilçemizin 35’i 4. ve 5. kademede yani geri kalmış ilçeler” şeklinde konuştu.

Hari̇ta (1)

“Coğrafi işaretli ürünlerden istenen gelir elde edilemiyor”

Yerleşim merkezleri ile ilgili yapılan çalışmada gelir kalemlerinin tarımsal üretim ve hayvancılık faaliyetleri arasında sıkıştığını kaydeden Umut, “Bu gelir kalemlerinin çeşitlenmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Emekli maaşları ve sosyal yardımların öne çıktığını görüyoruz. Kırsalda bir çeşitlilik yok. Coğrafi işaretli ürünlerimiz önemli. Afyonkarahisar’ın 50 tane coğrafi işaretli ürünü var. Toplamda bölgemizde 114 tane coğrafi işaretli ürünümüz var. Avrupa’da da öne çıkmaya başladık. 2 ürünümüz tescillendi; 2 tanesi de tescil sürecinde.  Yaptığımız saha çalışmalarında coğrafi işaretli ürünlerden istenen gelirin elde edilemediğini öğrendik. Turizm önemli özellikle termal turizm” dedi.

Usakmerkez (1)-2

Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi  hazırlandı

2024-2028 yıllarını kapsayan Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi hakkında bilgiler veren Umut, “Yerelden ulusala, ulusaldan küresele yaklaşımıyla, Türkiye’nin uzun vadeli kalkınma hedefleri ve On İkinci Kalkınma Planı ile çizilen genel çerçeve doğrultusunda, bölgelerin ihtiyaç ve potansiyelleri ile uluslararası gelişmelerin oluşturduğu tehditler ve fırsatları dikkate alınarak hazırlandı. Ulusal kalkınma politikalarının mekânsal yapı taşlarının oluşturularak güçlendirilmesi, mekânsal gelişme ve sosyo ekonomik kalkınma politikaları arasında uyumun artırılması, bölgesel gelişme çalışmalarına bütüncül bir perspektif kazandırılarak etkinliğinin artırılması, alt ölçekli bölge ve il plan ve stratejilere genel bir politika çerçevesi oluşturulması, bölgesel gelişme alanında faaliyet gösteren kurumlar ile mahalli idareler, üniversiteler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında iş birliğinin artırılması ve karar süreçlerine katılımcılığın artırılması amaçlarıyla Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi  hazırlanmıştır” diye konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ