https://www.yesilsivasligazetesi.com/ olarak görüşlerine başvurduğumuz Uşak İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ümit Alp, Heyelan bölgesinde özel bir inceleme yapmadığını söyledi. Alp, "Heyelan sonrası heyelan görüntülerinden bir inceleme yaptım. Heyelan riskini azaltmak için öncelikle arazi çalışmaları yapılması gerekir. Şehrimizde Banaz ilçemizin büyük bölümünde, bir miktar da Ulubey kanyonu civarında heyelan riski bulunan bölgeler olduğunu bize IRAP raporu söylüyor. IRAP raporu da bu bilgileri afet riskleriyle ilgili hazırlanmış olan heyelan haritalarından almaktadır. Heyelanlar genel olarak alüvyon dolguların yamaçlar boyunca hareketleriyle ilgilidir. heyelanların oluşmasında en büyük etkenlerden biri sıkışmış düzensiz dolgulardır. nem ve su heyalanın oluşmasını tetiklemektedir. Suya doygun topraklar heyelana açıktır. Aşırı kurumuş topraklar da çatlamalar sebebiyle birbiriyle olan bağını kopardığı için heyalana açıktır. Öncelikle heyelan olması muhtemelen yerler araştırıldıktan sonra, bulunan bölgelerin aşırı su alması engellenmeli veya önlerine istinat duvarı gibi yapılar yapılmalı. veya IRAP tipi çalışmalarla önüne topuk yapılar oluşturulması gerekebilir. Şehrimizdeki heyelanların çoğu Banaz bölgesinde olabileceği tahmin edildiği, için bu durumda Simav Gediz fay hatlarının Banaz bölgesine kadar ulaşması sebebiyle deprem anında bunları tetikleyici etkileri fazla olmaktadır.

Heyelan Uşak

 Merkez Karacahisar köyünde meydana gelen heyelan, alüvyon dolguda ve toptan göçme tekniğinde olmuştur. Dairesel kayma diye adlandırılan bir mekanizma oluşturmuştur. Fotoğraflardan görülebildiği kadarıyla kütlenin bir kısmı kaymıştır, bir kısmı ise halihazırda askıda durmaktadır. Heyelan duyarlılık kalitesine bakıldığında, bu bölgenin hassas bölge olduğu açık ve nettir.

Karacahisar Uşak

Afet olaylarının olmaması için neler yapılmalıdır?

Uşak’ta Gaziler Günü Anma Programı Düzenlendi Uşak’ta Gaziler Günü Anma Programı Düzenlendi

IRAP raporunda il afet riski azaltma planında yazılan görevlerin hepsinin yerine getirilmesinde büyük fayda vardır. İl Özel İdaresi, AFAD ve meslek örgütlerinden bu konuda uzman olan kişilerce arazilerin gezilmesi, risk altındaki bölgelerin tespiti, risk altındaki bölgelerin problem yaratmaması için alınacak tedbirler ile ilgili çalışmalar yapılması gerekir. Ayrıca vatandaşlarımızın, yamaç bölgelerde bulunan yapıları için mühendislik hizmeti almaları önemlidir. Heyelana karşı hangi bölgelerin hassas olduğu hakkında yörede yaşayanlar bilgilendirebilir. Bu noktalardaki suyun girişi ve aşırı kuruma engellenebilir. Gerektiğinde tahkimat yapılarak, problem minimize edilmeye çalışılmalıdır." dedi.

Muhabir: Seher ZEYBEK