Alp, bir kişinin yaşamına mal olan yıkım olayının bir dizi ihmaller sonucu meydan geldiğini belirterek, bahsettiği ihmaller zincirini tek sıraladı.
Yıkım başladı ancak ilgili firma yıkım ruhsatı almadı
İşte Ümit Alp’in yıkımla ilgili ihmaller zinciri değerlendirmeleri:
“Uşak Belediyesi, mal sahibi olarak geçtiğimiz günlerde ihaleye çıktı. İhaleyi İstanbullu bir firma kazandı. İhaleyi alan İstanbullu firma daha sonra yıkım ruhsatı almadan yıkım işlemlerine başladı
Biz, Uşak İnşaat Mühendisleri Odası olarak; mal sahibi Uşak Belediyesi'ne yıkım ruhsatı alınmadan ve şantiye şefi olmadan yıkım işleminin başlanmasının yanlış olduğu uyarısında bulunduk. Uşak Belediyesi de yılbaşının hemen öncesinde firmayı sıkıştırarak yıkım ruhsatı alınmasını sağladı.
Proje Uşak’ı tanımayan İstanbul’daki bir mühendis tarafından hazırlandı
Yıkım ruhsatı için bir proje var. Bu projeyi İstanbul'dan bir proje mühendisine yaptırdılar. Bu mühendisin binayı görme şansı yok. Ayrıca şantiye şefliğini yine İstanbullu Özgür Orhan isminde biri inşaat mühendisi yönetiyor. Bu mühendisin şantiye alanını görme şansı yok. Çünkü İstanbul'da ikamet ediyor ve Uşak’a gelmeden yıkım işlemini yönetiyor. Yasalara göre olması gereken Uşak'ta ikamet etmesi ve şantiyeyi Uşak'tan yönetmesidir.
İş makinesi operatörü başında şefi olmadan kendi başına yıkım yapıyordu
İş makinesi operatörü kendi bilgisi ve deneyimiyle, yıkımı gerçekleştirmeye çalışmış. Başında şantiye şefi olmadığı için konunun ne kadar önemli olduğunu kavrayamamış. Nerenin ek yeri olduğunu ve nerede dilatasyon olduğunu bilememiş olabilir.
Benim gözlemim; Uşak Belediye İş hanında 6 adet dilatasyon var. Bu 6 adet dilatasyonun ek yerlerinin nerede nasıl olduğu operatör bilmediği için burası bütün bir bina gibi yıkıma devam etmiş, dilatasyonun son kolonu kalıncaya kadar ilerlemiş. Ama son dilatasyon bölgesinden son kolondan sonra koca bir kütle bir su deposu gibi iş makinesinin üzerine devrilmiş.
Anladığımız kadarıyla yıkımın hangi kattan başlayacağı, nasıl olacağı gibi detayları gösteren projeye uyulmamış. Şantiye şefi Uşak'ta olmadığı için görevi olan denetlemeyi gerçekleştirememiş.
Uşak Belediyesi gerekli denetimleri yapmamış iş güvenlik uzmanı bile yoktu
Yıkılan işin sahibi görülen Uşak Belediyesi de yıkım sırasında gerekli denetimleri yapmamış. Burası bir yıkım şantiyesi olduğuna göre şantiye alanında yasalara göre, bir A sınıfı iş güvenlik uzmanı bulunması gerekiyordu. Şantiye bölgesinde maalesef İş güvenlik uzmanı da yoktu.
Kısaca özetlersek; mal sahibinden Uşak Belediyesinden, müteahhit firmaya, şantiye şefine ve burada görev alan tüm yetkililerin ihmal zinciri, buranın hatalı bir şekilde yıkılmasına neden olmuş. Sonuçta da operatör bilgisi görgüsü oranında yıkım çalışmasını gerçekleştirdikten sonra maalesef göçük altında kalmıştır.”