Ruhsat alımı sırasında yaşanan gecikmelerden doğan sıkıntılarını dinleyen Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, İmar Müdürlüğü’nde yeni düzenlemeler ve takviyeler yaptı.

İmar Müdürlüğünden sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Zeynep Ceylaner, Uşak inşaat sektörünü rahatlatacak açıklamalarda bulundu. Uşak inşaat sektörünün 1Ekimden itibaren uygulanacak imar plan notu öncesi önceden yapılmış tüm imar izinlerinin uygun görüldüğü takdirde verileceğini kimsenin endişe etmesine gerek olmadığını söyledi.

İnşaat sektörü İmar plan notuna takılmaktan endişe ediyor

https://www.yesilsivasligazetesi.com/ İnternet Haber Sitesi olarak Uşak inşaat sektörünün inşaat ve imar izni almakta sıkıntıyı araştırdık. Konunun taraflarıyla görüştük. İnşaat sektörü Uşak Belediyesi’ne yaptıkları ruhsat başvurularının ortalama 4-5 aydan önce cevap verilmediğini bu sürenin 6 aya kadar çıktığını, bu durumun bina imalatında ve satışında büyük sıkıntılara yol açtığını belirttiler.

Uşak Valisi Aktaş'ın 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı Uşak Valisi Aktaş'ın 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Uşak Belediyesi İmar İşleri Müdürlüğü’nde EYT sonrası emekli olan personel çoğalınca bu kez mevcut personel ihtiyaca cevap veremez hale geldi Belediyede kalan imza yetkisine sahip 2 inşaat mühendisinden birisi emekli oldu. Diğer de park ve Bahçelerde ek görev verilince statik projelerin onayı da gecikmeye başladı. Bunun üzerine aylarca önce ruhsat başvurusu yapan proje sahiplerini, 1 Ekim’ de uygulamaya girecek olan plan imar notu korkusu sardı. O tarihe kadar projeleri onaylanmazsa yeniden proje hazırlamaları gerekecek.

İşte Uşak inşaat sektörünün önde gelen isimlerinin bu konuda yaptığı açıklamalar:

Çağlar Samancı (Uşak Mimarlar Odası Başkanı) : “Uşak Belediyesi İmar Müdürlüğünde yeterli sayıda görevli olmadığı için yoğunluk yaşanıyor. Bu da inşaat sektörü için gerçekten büyük bir sıkıntı yaratıyor. Belediye Diğerleri sözleşmeli. Statik projeye bakan mühendiste park ve bahçelerde görevlendirilmiş. de şu anda 10 inşaat mühendisi var. Ancak imza yetkilisi 2 mühendis kadroda. Statik projeler birikti ve onayı gecikti. Bu sıkıntılarımızı Uşak belediye Başkanı Sayın Mehmet Çakın’a da ilettik.

Şimdi önümüzde imar plan notu uygulaması var. Bu uygulama öncesi hazırlamış olduğumuz projelerin onaylanmasını ve ruhsatlarımızın verilmesini istiyoruz. Belediyede ruhsat işleri iyice yavaşladı. Daha önce 2-3 ay da aldığımız ruhsatlar artık 4-5 ayda zor veriliyor.

Bu durum da inşaat müteahhitti, mühendis, mimar ve vatandaşlar arasında alım satım sırasında tartışmalara neden oluyor. Umarım, yeni düzenlemeler bu sorunu ortadan kaldırır.”

Osman Çalıkuş (İnşaat Mühendisi UTSO Meclis Başkanı): “Uşak Belediyesi’nde ruhsatların gecikmesi yeni bir sorun değil. Uşak inşaat sektöründe bu sorunu 10-15 yıldır yaşıyoruz. Bu sorunu çözmek zihniyet değişikliğinden geçer.

Uşak Belediyesi’nde imar işlerine bakan kişiler konu ile bilgi sahibi olmayan ve sürekli kendini kanıtlamak için vatandaş sorun çıkartan yeni mezun insanlardır. “Yok işte bahçe duvarı 120 cm’den fazla olmuş”, “Yok şurada şu var” gibi bahanelerle ruhsat verme işlemleri çok gecikiyor. Belediyede ruhsat birimlerinde görevli kişilerin piyasadan gelmemiş ve liyakat sahibi olması gerekir diye düşünüyorum.

Ümit Alp Uşak İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı):”Uşak beledieysi’nde iskan ruhsat işleri uzun yıllardır yavaş işliyor. Gerek mevzuat değişiklikleri gerekse personel eksikliği işlerin yavaşlamasında en büyük etkendir. Son birkaç aydır beldiyede meslektaşlarımızın sayısı azalınca daha önce 2-3 ayda algımız ruhsat süreleri 5-6 aya çıktı. Bu durumu Uşak belediye Başkanımız Sayın Mehmet Çakın’a sektörün önde gelenleri ile toplu bir şekilde ilettik.

Sayın Çakın’da taleplerimiz ve edindiği biligler ışığında İmar Müdürlüğünde bir düzenleme yapmış. İşlerimiz hızlanacağı için bu düzenlemeden mutlu olduk. Sayın Başkana bu duyarlı davranışından dolayı çok teşekkür ederim.

Uşak Belediyesi’nde bir uygulama meydana geldi. Yönetmelik mevzuat ya da plan notlarında değişiklikler yapılıyor. Bu değişiklikler için de uzun soluklu bir zaman verilir ve de eski mevzuata göre kişilerin ruhsat alması için afaki çaba gösterilir.

Dıştan bakıldığında bu güzel bir görünüm. Fakat mevzuat değiştiyse mevzuat değişmesine neden gerek görüldü? Eski mevzuat yanlış hatalı problemli ise neden daha fazla süre veriliyor? Değiştiğine göre insanların can ve mal güvenliği tehlike altındadır.  Eğer mevzuat hatalı değilse niye değiştiriyoruz? Değiştirmemize neden olan olay nedir? bu yüzden dolayı mevzuat değişikliği insanların can ve mal güvenliğini ilgilendiriyor ise bu konuda her zaman mevzuat yayınlandığı gün yürürlüğe girmeli ve bu mevzuat değişikliklerinde meslek örgütleriyle irtibatlı olunmalı ki mevzuatın düzensiz yanlış hatalı olmasının önüne geçilmesi mümkün hale gelsin.”

Zeynep Ceylaner (Mimar İmar İşlerinden Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı):

“Gecikmelerde Uşak Belediyesi olarak bizden kaynaklanan sorunlar olduğunu kabul ediyorum. Ancak asıl sorun özellikle yapı kullanma (iskân) izni verirken yaşanıyor. Kontrole gittiğimizde projede belirtilenle yapılanın farklı olduğunu tespit ediyoruz. Projeye uygun yapılmasını istiyoruz. Bu da gecikmelere neden oluyor.

Artık projeleri on line aldığımız için sorun olmuyor. Projeye uygun yapan kişiler 18 gün en geç bir ay içerisinde ruhsatlarını alabiliyor. Burada gecikme yaşanmıyor.

Statik proje onayında belediyemizden kaynaklanan bir sorun yaşandığını kabul ediyorum. Statik projelere onay veren arkadaşımız Başkanımız tarafından park ve bahçelerde görevlendirildi. Statik projelerin onayı gecikti. Son 3 gündür projelere bakan kişi sayısı 2 oldu. Burada da işlemleri hızlandırdık.

İnşaat sektörü rahat olsun. 1 Ekim’de yürürlüğe girecek imar plan notu öncesi, önceden yapılmış bütün başvurulara cevap vereceğiz ve kimseyi mağdur etmeden 30 Eylül tarihinde ruhsatlarını vermiş olacağız.”

(SALİH KILINÇ / ÖZEL HABER)

Editör: Seher ZEYBEK