Uşak Kanserle Savaş Derneği Başkanı Kurnaz , kanserin farkındalığını ve bilinçlendirmeyi arttırmak için kanser hakkında halkı bilgilendirdi. Uşak Kanserle Savaş Derneği Başkanı Mehmet Kurnaz , yaptığı açıklamada şunları söyledi;  "Kanser ve kanserden korunma konusunda farkındalığını artırmak için ülkemizde, her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında “Ulusal Kanser Haftası” etkinlikleri düzenlenmektedir.
          Kanser, ortak özellikleri nedeniyle çok sayıda hastalığa verilen bir ortak isimdir. Kanser başlığı altında toplanan yüzlerce hastalığın ortak özelliği ise şudur: “…
Uşak Kanserle Savaş Derneği Başkanı Mehmet Kurnaz, son olarak şunları söyledi; "  Çoğu zaman, bu belirtiler kansere bağlı değildir. Ancak birkaç hafta süren belirtileriniz varsa, rahatsızlığın olabildiğince erken teşhis edilip tedavi edilebilmesi için bir doktora görünmek önemlidir.
 
 Kanser ülkemizde ve dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alması sebebiyle önemli bir toplum sağlığı sorunudur. Günümüzde kansere neden olan risk faktörlerinden kaçınma ve erken teşhis ile kanserlerin %30-50’sini önlemek mümkündür. Erken tanı konmuş ve uygun şekilde tedavi edilmiş ise birçok kanserin iyileşme olasılığı yüksektir." 

"KANSER KONUSUNDA BİREYLER BİLGİLENDİRMELİ"
              

Toplumdaki bireyler, kanserden ölümlerin en az üçte birinin tütün ürünlerinin kullanılmaması, meyve ve sebze ağırlıklı sağlıklı bir beslenme biçiminin seçilmesi, fiziksel aktivitenin artırılması, sağlıklı kiloda olunması ve alkolden uzak durulması ile önlenebileceği konusunda bilgilendirilmelidir. Ayrıca hava kirliliğini önleme, güneş ışınlarına özellikle 10:00-16:00 saatleri arasında maruz kalmama ve koruyucu önlemler alma, kanser yapan HPV ve Hepatit B gibi enfeksiyöz ajanlardan korunma, mesleki ve çevresel kanserojen maruziyetin önlenmesi de kanserden korunmada önemlidir.
  
 Uşak Kanserle Savaş Derneği Mehmet Kurnaz, kanserle ilgili konuşmasını şu şekilde sonlandırdı; "Dünyada ve Türkiye’de kanserlerin önemli bir kısmı önlenebilen kanserlerdir. Özellikle ülke verilerimiz değerlendirildiğinde obezite ile mücadele programımız olan sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin artırılması, tuz kullanımının azaltılması ile tütünle mücadele programlarımız kanser kontrolünün en önemli yapıtaşlarını oluşturmaktadır. Alkol ve enfeksiyon ajanları ile mücadele de çok önemli unsurlardır.
  

Toplum tabanlı kanser tarama programlarımız; Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM)  ve Aile Sağlığı Merkezlerimizde (ASM) yürütülmektedir. Meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserlerine karşı tarama hizmetleri ücretsiz olarak verilmektedir. Meme kanseri taraması; 40-69 yaş arasındaki kadınlara yılda bir klinik meme muayenesi, 2 yılda bir mamografi çekilmesi yöntemiyle yapılmaktadır.
  
Rahim ağzı kanseri taraması; Ülke genelinde 30 - 65 yaş arası tüm kadınlarımıza 5 yılda bir HPV-DNA testi ile ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tüm örnekler Ankara ve İstanbul’daki kurulan Ulusal HPV Laboratuvarında değerlendirilmektedir. Sonuçlar numunenin laboratuvara ulaşmasından itibaren 10 gün içinde verilebilmektedir.
  
Kalın bağırsak kanseri taraması;  50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir gaitada gizli kan testi (GGT) ve 10 yılda bir kolonoskopi ile yapılmaktadır.
Her üç tarama sonrası şüpheli bulunan vakalar 81 ilde faaliyet gösteren Tarama Sonrası Teşhis Merkezlerimize yönlendirilmektedir." dedi.

(LATİFE ORAL / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK