Uşak İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ümit Alp, otopark inşaatında eksik malzeme kullanıldığı ve hatalı proje uygulandığı için imar kanununa aykırı inşaat yapmak gerekçesiyle TOKİ hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmaya hazırlandıklarını belirtti.

Yapımına 2014 yılında önce “Kentpark” daha sonra Millet Bahçesi” adıyla devam edilen ve 10 yıldır bitirilemeyen projenin başına gelenler pişmiş tavuğun başına gelmedi.

Önce Uşak Belediyesi yapacaktı. Sonra TOKİ’ye devredildi. 2 kez otopark ihalesi iptal edildi. Valilik binası 2021 yılından bu yana taşınacaktı, taşınmadı. Şimdi de Millet Bahçesi içerisine yapılan otoparkın 2’inci kat tabliye betonu çöktü.

Beton çökmesi olayını değerlendiren Uşak İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ümit Alp, otopark inşaatı için ruhsat alınmadığını ve gereki denetimlerin yapılmadığını, zaten denetim görevini üstenen inşat mühendislerinin Uşak’ta yaşamadığını ileri sürdü.

Illetbahcesi (3)

“Firma yetkilileri ne yapacaklarını bilmiyor”

Uşak İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ümit Alp; “Bildiğiniz gibi, Millet Bahçesi içerisinde 2 katlı bir otopark inşaatı devam etmektedir. İkinci kat tabliye betonu atarken betonun ağır gelmesi sonucu bir çöküntü meydana gelmiş ve beton ahşap kalıplar çökmüştür. Betonun bir kısmı zayi olmuş. Bu çökme olayı bir ya da iki gün önce meydana gelmiş gibi görünüyor. Beton epeyce priz almış yani ağırlaşmış.

İlgili firma yetkilileri ne yapacaklarını bilmediği için bu problemin çözümsüz şekilde beklediğini görüyoruz” dedi.

Illetbahcesi (1)

“Sahada çalışan olmadığı için denetim yapılmıyor”

Çökme olayı sırasında ölen ya da yaralanan kişiler olup olmadığı konusunda kendilerine bir bilgi gelmediğini belirten Alp, bundan sonra yapılması gerekenler konusunda şu bilgileri verdi:

“Çökme olayının yaşandığı bölgeye giremediğimiz için yeterli bilgiye sahip değiliz. Betonarme kalıpların neden kırıldığının öncelikle tespit edilmesi, bir tadilat projesi hazırlanması ve ne yapılacağı konusunda proje sahibi arkadaşın gelip sahada çalışması gerekiyor. Çünkü bir kısım betonlar dökülmüş durumda. Bazılarının kırılması gerekir. Donatıların bozulmayan kısmının ve düzensiz hale gelmeyen kısmının üzerine beton dökme şansı olabilir. Ama eski beton ile yeni betonun uyum sağlaması için bazı kimyasallar kullanılması gerekebilir.

Bu kararı da iyi bir inceleme yapan statik projeci meslektaşımız karar verecektir.

Illetbahcesi (2)

“TOKİ kaçak inşaat yapıyor”

Bu inşaatı TOKİ yaptırıyor. TOKİ burası için herhangi bir inşaat ruhsatı almadı. Burada çok önemli bir konu. Denetim yapması gereken görevlilerine büyük bir bölümü Uşak’ta yaşamıyor. Uşak’ta yaşamadığı için de burayı denetleme şansı olmuyor. Duyumlarımzıa göre bu projenin fenni mesutları Uşak dışında yaşıyor. Buranın herhangi bir inşaat ruhsatı yok.

Burası kaçak bir yapı. Kaçak yapı olduğu ve denetimleri eksik olduğu için çökme olayı yaşandı. Biz, Uşak İnşaat Mühendisleri Odası olarak fore kazıkların üzerine atılan kirişlerinin boyutlarının yetersiz olduğu ve ek proje hazırlanması konusunda bir yazı yazmıştık. Fakat üzerinden 4 ay geçmesine rağmen TOKİ’den bize herhangi bir dönüş olmadı.

“TOKİ hakkında suç duyurunda bulunacağız”

Buradaki otopark inşaatına Uşak Belediyesi ve herhangi bir kuruluş inşaat ruhsatı vermedi. Geçtiğimiz günlerde kolon Filizlerinin ve donatılarının yetersiz olduğu konusunda bir gözlemimiz oldu. Bu yüzden firma yetkililerinden projenin onaylı bir süratinin tarafımıza gönderilmesini istedik. Onaylı projelerinin olmadığını belirterek bize göndermediler. Zaten burada denetim eksikliği nedeniyle birçok hatalı işlem yapılmaktadır. Bunun haricinde fenni mesulü Uşak’ta yaşamıyor. Denetim eksikliği var. TOKİ’nin de ihmali söz konusu.

Bizde oda olarak gerekli bilgileri topladıktan sonra Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmayı düşünüyoruz. Uşak Millet Bahçesi’nde imar kanuna aykırı kaçak inşaat yapılmaktadır ve denetimi yoktur.”

Uşak’ta yılın Ahisi kim oldu? Uşak’ta yılın Ahisi kim oldu?

Muhabir: SALİH KILINÇ