Uşak’ta 37 yıldır iplik ve battaniye üretimi yapan duayen sanayici Bekir Güneşhanhttps://www.yesilsivasligazetesi.com/ İnternet Haber Sitesi okurları için Uşak sanayisinin 2023 yılında yaşadığı sıkıntıları dile getirdi ve 2024 yılı 31 mart tarihinde yapılacak olan yerel seçimler sonrasında yaşanacak sıkıntıları öngördüğünü belirterek 2024 yılının Uşak sanayicisi için’ hüsran yılı’ olacağı tespitini yaptı.

İşte duayen sanayicimizin gözünden Uşaklı sanayicilerin yaşadığı sıkıntılar:

 “Uşaklı sanayiciler olarak bizim işlerimiz de Türkiye gibi. Bu soruyu Uşak’ı yönetenlere sormak lazım. Uşak Tekstil OSB ve UTSO yöneticilerine sormak lazım. Uşaklı sanayici suskun, konuşmuyor. Aslında Uşaklı sanayiciler olarak biz Uşak’ta yaşamayı hak etmiyoruz.

Ben 37 yıldır Uşak’ta sanayicilik yapıyorum. Uşak’ın geçmişine baktığımız zaman Uşak özgürlükler şehri. Alt yapısı olan Latife Hanım’ın şehri. Bu güzelliklere biz cevap veremiyoruz.

Uşak Güney Çevre Yolu 2026 yılına kaldı Uşak Güney Çevre Yolu 2026 yılına kaldı

Basit bir örnek vereyim: 1996 yılında yurt dışında en büyük tekstil fuarına gittiğimizde Türkiye’den katılım sayısı 2 bin kişiydi. Bu 2 bin kişinin 800 kişisi Uşak’tandı (Uşak Ticaret Odası ve Uşak Genç İş Adamları Derneği) . Buradan Uşaklının alt yapısının ne kadar güçlü olduğunu görebiliyoruz.

Yöneticiler Uşak’ı düşünselerdi Uşak Türkiye’nin Almanya’sı olurdu

Ancak, son 20 yıldır Uşak, suskun ve sessiz. Bizi yönetenler siyasetin  arka bahçesi. Böyle olunca kimse gerceği yansıtmaya cesaret edemiyor.

Uşak’a gelirsek; Uşak’ta ekonomik kriz 2021 yılının 12. Ayının 17’sinden sonra dalga dalga büyüyerek devam ediyor..

2022 ve 2023 yılı Uşak ekonomisi ve sanayicisi için kriz yılıydı. 2024 yılı daha da kötü bir yıl olacak diye düşünüyorum.

Uşak dünyanın pisliğini, Türkiye’nin çöpünü temizliyor

Uşak dünyanın pisliğini, Türkiye’nin çöpünü temizliyor. Bu çöpü teneke, bakır yaparak altın haline getiriyor. Maalesef Uşaklı yaptığı değerin farkında değil. Uşak’ın kazandığı para Uşak’ta kalmıyor. Bu para hakça Uşaklıya dağıtılmıyor.

Türkiye’nin bozulduğu gibi Uşak’ta da işçicisi sanayicisi her kesimi bozuldu. Birkaç ay önce Uşak Tekstil OSB’de genel kurul oldu. OSB’de olsun, UTSO’da olsun yönetimleri mevcut kişiler seçiyor. Aykırı görüşteki insanların bu yönetimlerde görev alması mümkün değil.

Benim 3 şirketim var. OSB genel kurulunda 6-7 oy potansiyelim var. Benim alt yapım var, oy potansiyelim var. Oranın kazandığı da harcadığı da benim param. Âmâ biz sahip değiliz. Biz bizi yönetemiyoruz.

Genel kurulda 600 sanayici olmasına rağmen yanlızca 6-7 sanayicinin  el kaldırmasıyla kararlar alınabiliyor. Aslında tüm sanayicilerin  seçmesi lazım.

Asıl krizi 2024 yerel seçimlerinden sonra görün

Kısacası, Uşak 2021-2022 yıllarında krizden yüzde 20-30 etkilenirken, bu kriz 2023 yılında yüzde 60’lara çıktı. Ben şahsen asıl krizi 2024 yılında bekliyorum. Asıl krizi 31 Mart yerel seçimlerinden sonra görün. Belki de gelecek yıl 2 esnafımızdan birisi olmayacak.

Geçtiğimiz 14 Mayıs genel seçimlerinden öncesi elektriğin kilowat fiyatı 5 TL civarındaydı. Seçim önü bu rakamları 2,70 TL’ye çektiler. Yerel seçim sonrası elektriğin bir kilowat fiyatı 7-8 TL olacak. Yani üçe katlanacak.

Sanayici krediye ulaşamıyor. Bankalar para vermiyor. Krediye kavuşsa ne olacak? Yüzde 60 faizle para alıp ticaret yapmak mümkün mü? Zaten bütün girdiler yüzde 3 peşin ödeniyor. SGK peşin, işçilik peşin, Elektrik peşin. Ödemediğiniz zaman bir gün geçince sizi Zorlu Enerji, “Elektriğinizi keseceğiz” diye arıyor.

Elektrik faturanızı ödemezseniz OSB yönetimi 10 gün içerisinde sizi ya arıyor ya da elektriğinizi kesiyor. Sanayici olarak eliniz kolunuz bağlı.

Uşak Tekstil OSB’ sanayicisini üçe ayırabiliriz:

1-     Çok güçlü olanlar: Bu bölümdeki sanayiciler 3-5 ay vadeli verebiliyor. Güçleri dayanmaya yetiyor.

2-     Günlük çalışanlar: Bu kesim günlük üretimle döndürebiliyor.

3-     Malını bozduranlar: Bu kesim 3 ay sonrasına üreteceği malı peşin satıp 10 TL değeri varsa 3 liraya 5 liraya satarak ayakta kalmaya çalışıyor. Malını bozduruyor.

Uşak Tekstil OSB’de her geçen gün istihdam sayısı azalıyor. Her firma küçülmeye gidiyor. Vardiya sayıları düştü.3 makinası varsa ancak birisi çalışıyor.

Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Evimizden çıkarken işyerimize gitsek mi gitmesek mi karar bile veremiyoruz.

Uşak Tekstil OSB’de yerel seçimlerden sonra üretim tamamen duracaktır

Ürünün üzerine yarı fiyatı kadar vergi bince getirmek zorlaştı. Durum böyle olunca bizim dünya ile rekabet etme şansımız yok.

Uşak’ta 20 numara ipliğin maliyeti 1,80 veya 1,90 Dolar olması gerekiyor. Çünkü 50 TL’ye mal oluyor. Siz, bu ipliği 1.80 ya da 1,90 Dolar’a sattığınızda Avrupa’daki alıcıya en az 2 Dolar’a mal oluyor.

Ama Çin’den 1 Dolar 10 Cent’e alıp Avrupa ve Rusya’ya 1 Dolar 20 Cent’ten satabiliyor. Bu durumda aynı ipliği Çin’den 80 Cent aşağı aldığı için Türkiye’den yani biz sanayicilerden mal alma şansları hiç mi hiç yok.

Şu anda Uşak sanayici tıkanmış durumda. Ben kendim için söylersem, fabrikamda üretim kapasitemin yüzde 60’lık bölümü çalışmıyor. Üretim kapasitemizin anacak yüzde 30’luk bölümü ile üretim yapmaya çalışıyoruz.

Dediğim gibi, elektriğin kilowatı yerel seçimlerden sonra 7-8 TL olursa o üretim yapan yüzde 30’luk kısımda tamamen duracaktır.”

Salih KILINÇ / ÖZEL HABER

Editör: Seher ZEYBEK