Uşak Seramik A.Ş’nin 1 Temmuz’da yapılması gereken ve olaylar yüzünden iptal edilen genel kurul öncesi, yönetimi ele geçirmek isteyen tarafların hisse toplamasıyla şirket hisseleri birden tavan yapmıştı.
Hisseler 5 Temmuz tarihinde 10 TL’nin altındayken iki haftada 40 TL’yi aşmıştı. Bu olaylar borsada; “Tarihi manipülasyon” olarak tanımlandı. Şirket yönetimini ele geçirmek için toplanan hisseler 25 günde yüzde 200 prim yapmıştı.
Hisseleri ele geçirerek yönetimi alma çabaları borsada tarihi manipülasyona neden olduğu ve şirketi ele geçirme spekülasyonuyla senede 25 günde yüzde 200 prim yaptırıldığı iddia ediliyor.
Hisse değerlerinin sert fiyat hareketleri sonucu yükselmesi ise borsada, “hisse senetlerinin 25 gündür sürekli tavandan prim yapmasının nedeninin hisse toplamak değil toplu hisseleri yüksek fiyattan satmak olduğu” yorumlarına neden oldu.
Uşak Seramik hisseleri son bir ayda yüzde 200’ün üzerinde prim yaparken, yıllık bazda yüzde 600’ü geçti.
Devre kesiciler bile düşüşü durduramadı
Ancak, dün yapılan satışlardan sonra, değeri günlerce tavandan prim yapan hisseler bir anda tabana çakıldı.
Hisseler, gün içerisinde yüzde - 22’lik bir değer kaybı yaşadı. Saat 10.00 sularında Üst tavandan giriş yapan hisseler, 15 dakikalık devre kesici de hisselerin düşmesini durduramadı.
Saat 10.17 sıralarında devre kesici bir kez daha devreye girdi. Bu da işe yaramayınca hızla değer kaybeden Uşak Seramik A.Ş. hisseleri taban değeri olan 33,980 TL’ye düştü. Dün için görmüş olduğu tavan seviye de 41, 5 TL oldu. Ağırlıklı fiyat ortalaması saat 14. 30’a kadar 38, 32 TL olarak gerçekleşti. Hisseler bu değerin altında değer görmeye devam etti.
Şirketin halka açık 204 milyon lot hissesi var
Uşak Seramik A.Ş. hisseleri dün itibarıyla işlem hacmi 5 milyon 350 bin lot dolayında oldu. Bunun da TL olarak karşılığı 204 milyon TL olarak gerçekleşti. Şirketin halka açık konumunda toplam 240 milyon lot dolayında hissesi var. Bu hisselerin yaklaşık 50’de birinin yüzde 1-2’sinin hacme konduğunu söyleyebiliriz.
Genel Kurul 9 Ağustos’ta
Uşak Seramik A.Ş. hisselerini QNB, İş Bankası, Ak Bank Garanti ve Ziraat Bankası gibi dev bankaların aldığı, satışlarda da A1 Kapital’den gelen satışlar hisselerin taban yapmasına neden oldu.
İnfo, Gedik Yatırım, Osmanlı ve Trive gibi hatırı sayılır kuruluşlar satış yapan firmalar oldu.
Çiğdem Meto ve şu anda yönetimi eline bulunduran Tanış ailesinin kavgası 9 Ağustos’ta yapılacak genel kurula nasıl yansır? Tüm borsa şu anda bu sorunun cevabını arıyor.