Aşağıdaki haritada sınırları siyah çizgi ile belirlenen bölgelerin dışında kalan tüm yerleşim alanlarında GES kurma çalışmaları devam ediyor. Şu anda Uşak’ta GES kurulması düşünülen en cazip yerler, Banaz ilçesi köyleri olarak görünüyor.
Haritada siyah çizgilerin içerisinde kalan bölgeler “SİT” alanı olduğu için oralarda GES kurulmasına izin verilmiyor.
Banaz ilçesine bağlı; Muratlı, Hatipler, Yeşilyurt, hasan köy, Banaz köy, Burhaniye, Kuşdemirler, Bağkonak, Kızılcaören, Şaban köy, Ahat ve Kızılcasöğüt beldesi, Uşak’ta GES kurmak isteyen yatırımcılar için şu anda en cazip noktalar olarak görülüyor.
Uşak’ta metrekareye düşen güneş ışınımı Türkiye ve Almanya ortalamasından fazla
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, 2016 yılı sonu itibariyle, ülkemizde kurulu gücü 402 MW olan 34 güneş enerjisi santraline ön lisans, kurulu gücü 12,9 MW olan 2 güneş enerjisi santraline lisans verdi. Bu çerçevede, güneş enerjisi potansiyeline sahip Uşak ilinde Gayrimenkul Geliştirme adı altında örnek bir çalışma geliştirildi ve yenilenebilir enerji kaynaklarından olan GES projesi geliştirildi. Bu çalışmada,. Uşak ili Güneş Enerji Santrali Projesi için arazi seçimi, yasal süreçler, konum analizleri, GES kurulum aşamaları ve finansman modeli detaylıca incelenmiş ve Uşak örnek bir model olarak seçilmişti.
Türkiye’nin 0rtalaması 1350 kWH/ metrekare iken Almanya en çok 1130 kWh/metrekare-yıl ışınım miktarına sahip. Uşak İline düşen yıllık ışınım miktarı 1 metrekare alana 1550-1600 yer yer 1650 kWh/m2- yıl olması ve devletin alım garantisi vermesi, ilimiz Uşak’ı güneş enerjisi alanında yatırım yapmak için en uygun üretim koşullarına sahip illerden birisi haline getiriyor. Bu da GES konusunda yatırım yapmak isteyen firmalar için Uşak’ı çok cazip kılıyor.
25 yıl yıllık ömrü olan GES santralleri 10 yılda kendini amorti edebiliyor ve kalan 15 yılda yatırımcısını tamamen kâra geçiriyor.
(SALİH KILINÇ / HABER)